Društvo

Norveška filmska ekipa i grad Niš saradnjom do pretpremijere u Norveškoj

Premijera filma biće 25. avgusta na filmskom festivalu u Nišu.

U znak sećanja na stradale Srbe za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima, a samo iz Niša poslato je 600 logoraša u smrt u Norvešku. Delagacija gradski vlasti iz Niša boraviće na pretpremijeru filma Logor smrti u Кarašjoku, potvrdio je Branko Dimović Dimeski producent filma. Subota 6. avgusta u 17.00, bioskop Odeon u gradu Mosu (Norveška).

Posle više od 2 godine i snimanja na više lokacija u Srbiji kao i Norveškoj, filmska ekipa privodi kraju film „Logor smrti u Кarašoku„.

Premijera filma biće 25. avgusta na filmskom festivalu u Nišu.

Ono što predstavlja najvažniji deo ovog događaja pored projekcije filma jeste da će se po prvi put prikazati film koji iznosi istinu o stradanju Srba njih više od 95 posto od ukupnog broja stradalih. Najmalađi među njima imao je samo 12 godina. Dobro je da ljudi na zapadu vide koliko je stradanje srpskog naroda bilo i da se istina otrgne od zaborava, ističe Branko Dimović Dimeski producent filma.

Dimeski posebno naglašava veliki značaj dolazka srpske delegacije koju predvodi zamenik gradonačelnice Niša Dušica Davidović, predsednik Gradske opštine Palilula Niš Bratislava Vučkovića, većnika prof. dr Miška Živića kao i potomak logoraša u logorima u Norveškoj Ivana Jocić Veselić koji će prisustvovati pretpremijeri ali će imati i susrete sa gradonačelnicima nekoliko gradova, privrednicima, kao i norveškim vlastima.

Foto: Srpska istorija

Norveški filmski tim koji stoji iza filma o Srbima u Norveškoj tokom rata vredno radi tokom praznika, kaže koproducent Jorn Bue Olsen. Raduje se premijeri na filmskom festivalu u Nišu 25. avgusta. Prošle nedelje je kombinovao rad na odmoru i filmu u norveškoj planinskoj kucći zajedno sa bivšim radnim kolegama u Alti, malom gradu 180 km od Кarašjoka. Olsen je tamo radio kao rukovodilac.

Ove godine u severnoj Norveškoj se organizuje i obeležava nekoliko komemoracija 80 godina od stradanja srpskih logoraša u logorima u Norveškoj. Sećaju se dana kada su Srbi došli u Severnu Norvešku (1942). Ali zbog štrajka i problema u avio transportu došlo je do otkazivanja, a planovi su promenjeni. Filmska ekipa je zato ovog leta odlučila da organizuje pretpremijeru sa pozvanim gostima iz Niša i Norveške. Ovo se dešava u gradu Mossu ​ 50 km južno od Osla u Norveškoj, u subota 6. avgusta.

Filmski tim ističe i kulturna dešavanja. Deo muzike za film uradio je srpski kompozitor-talent (novi Mocart) od 9 godina koji živi sa roditeljima u Oslu, Norveška. Olsen svira kontrabas i sam je pevač i peva, između ostalog. Norveške nacionalne romantične pesme.

Ne usuđuje se ništa da obeća, već traži srpsku pesmu koja bi mogla da bude izvedena na premijeri. A kao prijatelj Srba i vlasnik automobila Tesla Olsen je između ostalog pročitao o prelepoj pesmi koja je odsvirana povodom sahrane Nikole Tesle: Tamo daleko, prenosi Đorđe Bojanić.

Filmska ekipa sa nestrpljenjem očekuje filmski festival i premijeru filma u Niš-u 25. avgusta!

Suština je da smo ovim norveškim filmom otrgli istinu iz kandži zaborava, koja nije slučajna. Кao da nije bilo hrabrosti da se pokrene ekranizacija istine. A istina je da su tu stradali samo Srbi (94 posto). A mi tamo u Кarašjoku nemamo ni adekvatno obeležje, na tabli piše ,,U spomen jugoslovenskim internircima…“. A ko su ti jugoslovenski internirci, da li to zna svetski turista… da su to bili Srbi, koji se ne spominju na nijednom obeležju i spomeniku? Tu je i naša tragedija. Zašto je to tako, veliko je pitanje, meni i jasno… zato i radimo na tome, da to ispravimo. Svi stradali su bili samo Srbi, srećom da imamo i popis stradalih Srba, gde se to i vidi. Кonačno će Srbi saznati pravu istinu o svirepim zločinima nad Srbima u Norveškoj, naglašava istoričar Đorđe Bojanić.

Izvor: Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com