Zdravlje i zdrav život

SUTRA! Četvrti BAZAR ZDRAVLJA u opštini Niška Banja

U sredu 2. avgusta  od 10.00 do 13. 00 časova, na glavnom šetalištu u Niškoj banji, Dom zdravlja Niš u saradnji sa GO Niška banja organizuje četvrti ovogodišnji Bazar zdravlja gde če građani moći da provere svoje zdravlje besplatno i na licu mesta.

Na Bazaru zdravlja radiće se: određivanje procenta masne mase u organizmu, određivanje BMI, merenje krvnog pritiska, pregled mladeža, podela saveta u vezi pravilne ishrane sportista, podela edukativnog materijala uz stručne savete lekara vezane za zdravlje i zdrave stilove života.

Vodeće uzroke obolevanja i umiranja u Republici Srbiji predstavljaju hronična nezarazna oboljenja (bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, maligne bolesti – rak dojke, grlića materice i debelog creva), čijem nastanku i razvitku doprinose faktori rizika u najvećoj meri vezani za neadekvatno zdravstveno ponašanje, kao i za faktore nasleđa.

Rizik nastanka ovih oboljenja se može redukovati ili eliminisati primenom određenih promotivnih aktivnosti i preventivnih intervencija.

Osnovni zadatak Doma zdravlja Niš kao ustanove primarne zdravstvene zaštite je unapređenje zdravlja i poboljšanje kvaliteta života eliminisanjem uzroka koji dovode do pojave bolesti, a  cilj promocija zdravlja i zdravih stilova života je smanjenje broja novoobolelih i broja umrlih od hroničnih nezaraznih bolesti.

 

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close