Šumske tajne Neše Travke u čijoj se „Kući čaja“ jede sve osim mesa
Nebojša Stamenović, javnosti poznatiji kao Neša Travka može da nabroji više zanimanja kojima se bavio, ali mu je u krvi zdrava hrana i zdrava ishrana pa se poslednjih godina posvetio upravo tome darujući svojim sugrađanima najzdraviju hranu u “Kući čaja” koja se nalazi u centru Niša.
Neša Travka je ekoturizmolog, autoelektričar, keramičar, vatrogasac, a sada travar, kulinar, planinar. Bio je nekada i šef hilandarske kuhinje odakle je poneo najvrednija iskustva. Boravka na Hilandaru se seća po tome što je morao da kuva za puno monaha i po pasilju sa bosiljkom.

Njegova “Kuća čaja” pre liči na prodavnicu smeštenu u nekoj bajci, nego na mesto gde može da se pojede zdrava hrana. Otkriva tajnu kako da od prirode uzmemo ono najdragocenije, ono što je najpotrebnije za zdrav u dugovečan život. Nebojša je odlučio da se bavi kulinarstvom nakon što je odlučio da se hrani zdravo.
„Imao sam prilike da vidim šta se sve stavlja u hranu koja je pripremljena od mesa, ćevape ili pljeskavice. Onda sam se setio da su moji deda i baba meso jeli samo kada su slave i to me je nateralo da probam i ja tako da živim“, kaže Nebojša Stamenović. „Počeo sam da isprobavam recepte od trava i pečurki koje rastu u našem okruženju, odlazio sam u planine i brao koprive, crni slez, lobodu. Onda sam sve te sastojke počeo da kombinujem. Posebno volim da koristim crni slez. Aristotel ga je obožavao a u starom Rimu su ga zvali „hrana za pesnike“ jer u njemu ima kalijuma, kalcijuma i drugih balansnih materija. To je jako dobra biljka a ima je svuda, raste kao korov. Počeo sam da saradjujem sa prijateljima koji voće i povrće prskaju čajevima kako bih dopunio asortiman organskih namirnica i počeo sa spremanjem različitih jela“.
Neša je svoje neobične, šumske specijalitete, ponudio i svojim prijateljima. Njima se to dopalo. Onda je dišao na ideju da otvori „Kuću čaja“ u koju, kada zakoračite imate utisak da se nalazite u apoteci, ali sa malo opuštenijim ambijentom. Kuća je opremljena starim stvarima, tkanicama, izbledelima slikama, stolovima različitog oblika, a neko, ko poželi, može da ruča i na „singerici“. Ali draž celoj priči daju staklene posude ispunjene najrazlitijim sasušenim travkama za koje samo Neša zna kako se koriste. A gostiju uvek ima. Uglavnom su to ljudi koji vole da probaju nešto posebno i da se iznenade neočekivanim ukusom ili i oni koji su vegetarijenci i ne jedu meso. Najviše gostiju ima u vreme posta. „Kuća čaja“ je za goste otvorena samo utorkom, a ako neko želi da dođe da ruča nekim drugim danom mora da zakaže dolazak. Česti gosti su mu i stranci.
“Ručak se kod mene počinje aperitivom, to je izvorska voda, zatim se jede sezonsko voće, to su sada jagode i trešnje, pa slatkiši, danas su na meniju slatko od ljubičica, recelj, odnosno pečenka u slatkom vinu i šljiva u čokoladi sa lešnikom. Zatim sledi čorbica od špargle, mladi krompirići, prvo skuvani pa onda prženi da bi upili manje ulja, uz dodatak kurkume i bibera koji se odlično slažu, salata od cvekle sa kimom koji omogućava da se gvoždje bolje apsorbuje, pa salata od krastavca sa belim lukom, mirodjijom, uljem od konoplje i sirćetom od kruške. Kao glavno jelo sočivo i pirinač, ova kombinacija povećava usvojivost proteina, ko to pojede može čitav dan da kopa. I umesto mesa, dimljena kobasica od žita pirinča, sejtana, odnosno pšeničnog proteina, suncokreta i sa gomilom mojih začina. Tokom obroka pije se moje vino od tri vrste groždja, a obrok se završava rakijom začinjenom sa 33 trave“, meni je za jedan dobar ručak kod Neše.
A gosti su više nego zadovoljni.
„Redovan sam gost kod Neše, a posebno u vreme posta. Posebno sam oduševljen veketarijanskim kobasicama koje on priprema od biljaka i na vodi. Sastojke ne znam, ali što se tiče ukusa oduševljen sam. Volim da pojedem sve. Tu je i hleb sa aktivnim ugljem. Od jela volim sve. Pića su domaća, rakija je začinjena travkama, vino je njegovo, a voda je izvorska. Šta bolje od toga možemo da dobijemo. Posle jela se osećam lako kao perce“, kaže Goran Ilić koji je redovni gost u „Kući čaja“.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.
Interesuje me dali imate za imunitet na bazi meda i za impotenciju na bazi meda
u kojoj ulici se nalazite i da li mogu kontakt telefon. potrebna mi je biljka koren rujevine 066/9408576
Pa logično je da su gosti zadovoljni kada za pripremu hrane koristi ulje od konoplje.😁