Šumske tajne Neše Travke u čijoj se „Kući čaja“ jede sve osim...

Šumske tajne Neše Travke u čijoj se „Kući čaja“ jede sve osim mesa

08:38
3345
1
Niške Vesti
PODELI
Nebojša Stamenović, javnosti poznatiji kao Neša Travka; Foto: V.P.

Nebojša Stamenović, javnosti poznatiji kao Neša Travka može da nabroji više zanimanja kojima se bavio, ali mu je u krvi zdrava hrana i zdrava ishrana pa se poslednjih godina posvetio upravo tome darujući svojim sugrađanima najzdraviju hranu u “Kući čaja” koja se nalazi u centru Niša.

Neša Travka je ekoturizmolog, autoelektričar, keramičar, vatrogasac, a sada travar, kulinar, planinar. Bio je nekada i šef hilandarske kuhinje odakle je poneo najvrednija iskustva. Boravka na Hilandaru se seća po tome što je morao da kuva za puno monaha i po pasilju sa bosiljkom.

“Kuća čaja”; Foto: V.P.

Njegova “Kuća čaja” pre liči na prodavnicu smeštenu u nekoj bajci, nego na mesto gde može da se pojede zdrava hrana. Otkriva tajnu kako da od prirode uzmemo ono najdragocenije, ono što je najpotrebnije za zdrav u dugovečan život. Nebojša je odlučio da se bavi kulinarstvom nakon što je odlučio da se hrani zdravo.

„Imao sam prilike da vidim šta se sve stavlja u hranu koja je pripremljena od mesa, ćevape ili pljeskavice. Onda sam se setio da su moji deda i baba meso jeli samo kada su slave i to me je nateralo da probam i ja tako da živim“, kaže Nebojša Stamenović. „Počeo sam da isprobavam recepte od trava i pečurki koje rastu u našem okruženju, odlazio sam u planine i brao koprive, crni slez, lobodu. Onda sam sve te sastojke počeo da kombinujem. Posebno volim da koristim crni slez. Aristotel ga je obožavao a u starom Rimu su ga zvali „hrana za pesnike“ jer u njemu ima kalijuma, kalcijuma i drugih balansnih materija. To je jako dobra biljka a ima je svuda, raste kao korov. Počeo sam da saradjujem sa prijateljima koji voće i povrće prskaju čajevima kako bih dopunio asortiman organskih namirnica i počeo sa spremanjem različitih jela“.

Foto: V.P.

Neša je svoje neobične, šumske specijalitete, ponudio i svojim prijateljima. Njima se to dopalo. Onda je dišao na ideju da otvori „Kuću čaja“ u koju, kada zakoračite imate utisak da se nalazite u apoteci, ali sa malo opuštenijim ambijentom. Kuća je opremljena starim stvarima, tkanicama, izbledelima slikama, stolovima različitog oblika, a neko, ko poželi, može da ruča i na „singerici“. Ali draž celoj priči daju staklene posude ispunjene najrazlitijim sasušenim travkama za koje samo Neša zna kako se koriste. A gostiju uvek ima. Uglavnom su to ljudi koji vole da probaju nešto posebno i da se iznenade neočekivanim ukusom ili i oni koji su vegetarijenci i ne jedu meso. Najviše gostiju ima u vreme posta. „Kuća čaja“ je za goste otvorena samo utorkom, a ako neko želi da dođe da ruča nekim drugim danom mora da zakaže dolazak. Česti gosti su mu i stranci.

“Ručak se kod mene počinje aperitivom, to je izvorska voda, zatim se jede sezonsko voće, to su sada jagode i trešnje, pa slatkiši, danas su na meniju slatko od ljubičica, recelj, odnosno pečenka u slatkom vinu i šljiva u čokoladi sa lešnikom. Zatim sledi čorbica od špargle, mladi krompirići, prvo skuvani pa onda prženi da bi upili manje ulja, uz dodatak kurkume i bibera koji se odlično slažu, salata od cvekle sa kimom koji omogućava da se gvoždje bolje apsorbuje, pa salata od krastavca sa belim lukom, mirodjijom, uljem od konoplje i sirćetom od kruške. Kao glavno jelo sočivo i pirinač, ova kombinacija povećava usvojivost proteina, ko to pojede može čitav dan da kopa. I umesto mesa, dimljena kobasica od žita pirinča, sejtana, odnosno pšeničnog proteina, suncokreta i sa gomilom mojih začina. Tokom obroka pije se moje vino od tri vrste groždja, a obrok se završava rakijom začinjenom sa 33 trave“, meni je za jedan dobar ručak kod Neše.

Goran Ilić, redovni gost u „Kući čaja“; Foto: V.P.

A gosti su više nego zadovoljni.

„Redovan sam gost kod Neše, a posebno u vreme posta. Posebno sam oduševljen veketarijanskim kobasicama koje on priprema od biljaka i na vodi. Sastojke ne znam, ali što se tiče ukusa oduševljen sam. Volim da pojedem sve. Tu je i hleb sa aktivnim ugljem. Od jela volim sve. Pića su domaća, rakija je začinjena travkama, vino je njegovo, a voda je izvorska. Šta bolje od toga možemo da dobijemo. Posle jela se osećam lako kao perce“, kaže Goran Ilić koji je redovni gost u „Kući čaja“.


Da li znate da Niške Vesti imaju novu Android i iOS aplikaciju?
Preuzmite Android aplikacuju ovde...
Preuzmite iOS aplikacuju ovde...


1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *