Društvo

Neša Travka: Post nam pomaže da ostanemo zdravi

Pravoslavni vernici započeli su danas Uskršnji post koji se se još zove Sveta četrdesetnica ili Časni post. Vaskršnji post naziva se i Veliki post (zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja), Časni post (zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i Njegovog razapinjanja na Časni krst), Velika četrdesetnica (zato što je ukupno trajanje posta četrdeset dana).

Pravoslavni vernici tokom ovog posta mrsnom”, tj. onom koja u sebi sadrži masnoće životinjskog porekla, ali, u određenim periodima i od hrane koja je spremana na biljnim masnoćama.

Jedan od najpoznatijih niških kuvara Nebojša Stamenić, poznatiji kao Neša Travka, post preporučuje svim ljudima i ističe da je izbegavanje mesa i drugih namirnica životinjskog porekla jako bitno kako bi se organizam što lakše prilagodio promeni godišnjih doba.

“Lagana hrana i seme lana, koprive, susama, suncokreta, crnog kumina, pomažu nam da ostanemo zdravi na prelazima između godišnjih doba. Meso treba izbegavati, svakako tokom čitave godine, treba ga jesti samo tri, do četiri puta godišnje jer ljudski organizam nije predodredjen da jede meso. Pri tom treba znati da se iz 100 grama mesa se apsorbuje samo pet odsto proteina, a iz 100 grama kuvanog pirinča i sočiva apsorbuje se 28 proteina”, izjavio je Stamenić.

Prema njegovim rečima, umesto slatkiša koji se kupuju ili pripremaju sa obiljem šećera, ljudi bi trebalo da jedu suvo voće, med, slatke trave i paprati. Žvake, dodao je, treba zameniti saćem meda u koje se ubaci seme koprive.
Za zdrav život Stamenić preporučuje ljudima da često piju gorke čajeve kako bi spustili kiselost organizma, a za tu namenu je najbolja kičica.

“Kopriva i majčina dušica mogu da se piju poput vode, ostali čajevi ne. U svakom slučaju veoma je bitno da se ne pije čaj iz filter vrećica, jer je lošeg kvaliteta, a i uz to se prilikom mlevenja iz lekovitog bilja gube eterična ulja. Čaj ne treba kuvati od bilja starijeg od dve godine jer se i tada gube eterična ulja, a ona su blagodat za naš organizam,” istakao je Stamenić.

On je za Niške vesti rekao da je nedavno postao tutor manastira Železnik pored Miljkovca, na mestu Vidrište i namerava da ga oživi, da sredi konak i manastir, a već je uzorao zemljište na kome će uzgajati lekovito bilje i organsko povrće.

Biće tu, kako je kazao, otvorenih časova gljivarenja, biodinamike i časova posvećenih lekovitom bilju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com