Društvo

Srpska naučnica koja je dobila svoj dan u Americi

Srpska naučnica dr Zorica Pantić dobila je specijalno priznanje, svoj dan u SAD (9. maj). Svoju akademsku karijeru počela je baš u Nišu, na Elektronskom fakultetu, na kome je diplomirala 1975. godine, kao najbolji sutdent u generaciji, a na istom fakultetu je već 1982. stekla zvanje doktora nauka.

Priznanje je dobila za naročite zasluge kao rektor “Wentworth” Instituta u Bostonu, na kojem je, takođe, i centralni deo Instituta kojim rukovodi poneo je njeno ime.

Dr Zorica Pantić je prva žena inženjer u SAD koja je postala rektor univerziteta, a ujedno je i prva žena na čelu “Wentworth” Instituta za tehnologiju.

Njenim imenom je nazvan i deo Instituta za tehnologiju u Bostonu, a senator Stiven Linc je prilikom dodele priznanja naglasio da je Zorica Pantić “poklon za ‘Wentworth’, a blagoslov za Masačusets”. Dokument o biografiji i zaslugama srpske naučnice prilikom dobijanja ovog priznanja našao se i u Kongresnoj biblioteci, navodi se na sajtu Elektronskog fakulteta u Nišu.

“Institut je razvio nacionalnu i internacionalnu reputaciju, kao jedan od najboljih u oblasti kooperativnih programa sa industrijom i rangiran je među najboljim koledžima u severnom delu SAD i među najboljim inženjerskim programima u Americi”, istakla je Pantić u izjavi za Radio Beograd 2 i dodala da je najvažnije da čovek radi ono sto voli, a da je ponosna na svoju zemlju Srbiju, gde je stekla odlično obrazovanje zbog kojeg je i mogla da bude uspešna u Americi.

Dr Zorica Pantić je objavila je više od 90 radova iz oblasti elektromagnetike, osnovala je fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije, bila je dekan inženjerstva na Teksas univerzitetu u San Antoniju, a takođe je bila profesor i direktor na San Francisko državnom univerzitetu.

Izvor: Elektronski fakutet u Nišu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com