Društvo

Održan skup porodica hakera iz Niša – Porodice žele da spreče izručenje osumnjičenih Americi

Na trgu Kralja Milana u Nišu, danas oko 15 sati, održan je skup porodica osumnjičenih hakera iz Niša, na kom su zatražili da se spreči izručenje osumnjičenih Sjedninjenim Američkim državama.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu odluku i naložio ponovno odlučivanje o molbi Sjedinjenih Američkih Država za njihovo izručenje.

Sedmoro okrivljenih iz Niša konačnu odluku o izručenju SAD čekaju u kućnom pritvoru, dok su trojica okrivljenih još uvek u pritvoru. Jedan od osumljičenih je već isporučen Americi, na lični zahtev.

Podsetimo, osumnjičeni se terete da su na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao „lider na svetskom tržištu binarnih opcija“. Sumnja da je 11 hakera iz Niša oštetilo za 70 miliona dolara veći broj američkih gradjana i gradjana drugih zemalja.

“Apelujemo na našu zemlju i na predsednika, Aleksandra Vučića, da se smisluje i da ne izručuje ove porodične ljude Americi. Moji rođaci imaju sedmoro dece o kojima se staraju i ne bi bilo u redu da ta deca kada njhovi roditelji odu u Ameriku, ostanu bez svojih roditelja”, izjavila je Anita Stojić, dalja rođaka jednog od osumnjičenih.

Prema njenim rečima, bili su razočarani odlukom Apelacionog suda. Zato su se obratili i dobili  saopštenje iz Strazbura, suda za ljudska prava i to im je dalo nadu.  Zato apelujemo na našu zemlju i našu Vladu da  zaustavi ovu ekstradiciju, odnosno izručenje, završila je.

“Odbrana je podnela Zahtev evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu radi donošenja mere za   zaustavljanje ekstradicije zbog opasnosti da će im, ukoliko budu izručeni, biti uskraćena prava na pravično suđenje u SAD. Za razliku od Apelacionog i Višeg suda, koji su usvojili predlog za izručenje, sud za ljudska prava u Strazburu je odmah usvojio meru i državi Srbiji naložio da zastane sa izručenjem, dok evropski sud ne proveri da li su ispunjeni svi uslovi, da li će oni tamo biti bezbedni i da neće imati nikakve posledice, odnosno da neće biti osuđeni na izuzetno teške zatvorske kazne koje su jednake doživotnoj robiji”, rekao je Niškim Vestima advokat odbrane Milan Petrović.

Foto: Milan Petrovic, advokat

Ovaj niški advokat objašnjava da su za ta krivična dela propisane kazne zatvora od oko 20 godina. Međutim, u Americi postoji kumulativno sabiranje, tako da mogu biti osuđeni na 60 godina zatvora, što bi praktično značilo kao da su osuđeni na doživotni zatvor . To sve znači da će im biti ugrožena osnovna ljudska prava zbog razdvojenosti od porodica, deca će ostati bez roditelja. Evropski sud za ljudska prava traži od Srbije da proveri da li će ti ljudi imati neki tretman koji je dostojan svakog osuđenog, da li su proverili zatvorske uslove u Americi, da li su proverili da li će moći da ulože žalbu na veliku kaznu. Sve su to razlozi zbog kojih je sud u Strazburu zahtevao od Srbije da zastane sa izručenjem do 19. avgusta.

“Država Srbija će morati do 30. jula da odgovori na ova pitanja sudu, a mi kao odbrana smo u obavezi da podnesemo prestavku evropskom sudu za ljudska prava sa zahtevom da razmotri sve ovo što smo tražili i na osnovu čega su doneli meru da se zastane sa izručenjem”, zaključio je Petrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com