Zdravlje

Srbija jedna od zemalja sa najvećom upotrebom antibiotika u Evropi

Studentska sekcija Srpskog društva za molekularnu biologiju obeležiće od 18. do 24. novembra Svetsku nedelju antimikrobne rezistencije međunarodni događaj koji podržava Svetska zdravstvena organizacija.

Ovaj događaj ima cilj da promoviše i skrene pažnju na pravilnu upotrebu antibiotika. Antimikrobijalna rezistencija se javlja kada mikrobi postanu otporne na antibiotik usled nepravilnog doziranja, nakon čega je bolest nemoguće izlečiti tim antibiotikom, saopštili su organizatori.

 

“Ovaj fenomen postaje jedan od glavnih problema javnog zdravlja u 21. veku i preti da ozbiljno ugrozi zdravlje ljudi u narednom periodu. Srbija je jedna od zemalja sa najvećom stopom korišćenja antimikrobijalnih lekova u Evropi, pa samim tim predstavlja jako pogodno polje za širenje antibiotske rezistencije. Ova važna pojava, nažalost, pada u zapećak razvojem pandemije COVID-19, a situacija sa antimikrobijalnom rezistencijom postaje sve gora zbog još nekontrolisanije upotrebe lekova tokom pandemije”, ističe Nemanja Kutlešić iz Studentske sekcije Srpskog društva za molekularnu biologiju.

Studentska sekcija Srpskog društva za molekularnu biologiju će organizovati program koji će sadržati predavanja i radionice namenjene profesionalcima, studentima biomedicine i svim zainteresovanim pratiocima nauke u čitavoj zemlji, a koje će držati priznati stručnjaci iz zemlje iz inostranstva. Oni će sa skupa uputiti poruku o pravilnoj upotrebi antibiotika opštoj populaciji, što je glavna ideja Svetske nedelje antimikrobijalne rezistence.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com