Zdravlje

Obeležavanje Nedelje o racionalnoj upotrebi antibiotika

U cilju skretanja pažnje javnosti na neracionalnu upotrebu antibiotika, odnosno antimikobnu rezistenciju (AMR), kao globalnu pretnju javnom zdravlju, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u saradnji sa studentima farmacije organizuje akciju tokom koje će građanima Niša deliti savete u vezi sa korišćenjem antibiotika akcije kojom se obeležava Evropski dan svesnosti i SZO nedelja racionalne upotrebe antibiotika.

U FORUM Shoping centru Niš, u četvrtak 30. novembra, u periodu od 11 do 19 sati, studenti i prof. dr Ivana Ćirković član Posebne radne grupe za racionalnu upotrebu antibiotika Ministarstva i nacionalni korespodent za AMR, razgovaraće sa građanima i deliti savete o pravilnom korišćenju antibiotika.

Rezistencija odnosno, otpornost bakterija na antibiotike, u svim delovima sveta raste do opasno visokih nivoa i preti našoj sposobnosti da lečimo česte infektivne bolesti. U Srbiji je zabeležen visok nivo rezistencije kod svih ispitivanih vrsta bakterija, slično kao i u drugim zemljama Južne i Istočne Evrope. Takođe, prema podacima o potrošnji antibiotika, Srbija zauzima visoko mesto.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije pokrenulo je niz aktivnosti i mera u cilju borbe protiv antimikrobne rezistencije i nearcionalne upotrebe antibiotika. Antimikrobna rezistencija (AMR) postala je jedna od najvećih pretnji globalnom zdravlju. Širom sveta, mnoge obične infekcije postaju rezistentne na antibiotike koji se koriste u njihovom lečenju što dovodi do dužeg trajanja bolesti i porasta broja smrtnih slučajeva. Istovremeno, ne razvija se dovoljno novih antimikrobnih lekova, posebno antibiotika, koji bi zamenili lekove starijih generacija i one koji postaju sve nedelotvorniji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close