DruštvoSport

Sportski kompleks “Rovče” ponovo u punom sjaju

Sportski kompleks “Rovče”, u podnožju zidina niške Tvrdjave, koji je proteklih meseci kompletno rekonstruisan otvorili su danas Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Oni su podsetili da je Ministarstvo turizma izdvojilo 60 miliona dinara za rekonstrukciju “Rovčeta”.

Ljajić je kazao da će se svaki dinar uložen u taj sportskih kompleks višestruko vratiti i nišu i turizmu Srbije.

„Niška tvrdjava je jedna od najlepšh u regionu i treba da bude jedna mala fabrika novca. Ona treba da dodatno privuče turiste iz zemlje i inostranstva“, rekao je Ljajić.

On je istakao da Niš moramo da vratimo na turističku mapu Srbije, medju nekoliko „top destinacija“ u zemlji, jer ima sve potencijale – ima saobraćajnu infrastrukturu, odnosno Koridor 10 i aerodrom.

„Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja trenutno privuku 75 odsto turista u našoj zemlji. U Nišu očekujemo da će broj turista ove godine premašiti 125.000 što će biti značajno više nego prošle godine“, izjavio je Ljajić.

Ljajić je najavio završetak radova na arheološkom nalazištu Mediana i nove investicije u grad kako bi Niš postao turistički centar čitavog regiona.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović podsetio je da je sportski kompleks „Rovče“ bio decenijama ruiniran.

On je istakao da je rekonstrukcija košarkaških terena, atletskih staza, rukometnog terena i dela bedema tvrdjave samo prva faza rekonstrukcije i najavio drugu fazu za koju će biti izdvojeno 20 miliona dinara.

_______________________________________________________________________

Sedamdesetih godina prošlog veka Rovče je bilo jedno od najomiljenijih mesta na kome su se okupljali mladi zaljubljenici u sport iz Niša. Na sportskim terenima se igrao rukomet, mali fudbal, a na red da se uđe na teren čekalo se i po nekoliko sati. Omiljenom sastajalištu mladih koji se rekreativno bave sportom, ali i sportskim ekipama teren u Rovčetu ponovo je na raspolaganju i to prema rečima gradskog večnika zaduženog za sport Branislava Kačara potpuno besplatno.

“Prva faza uređenja sportskih terena u Rovovima je završena. Ovom fazom su uređeni sportski tereni za male sportove, teren za rukomet, mali fudbal, skok u dalj, dva terena za basket, jedan za košarku. Zavšeno je parterno uređenje, tribine na košarkaškom, rukometnom i fudbalskom terenu sa svlačionicama, tuš kabinama. Biće postavljen video nadzor”, rekao je Kačar.

Druga faza radova predviđa izgradnju trim staze, postavljanje elektro instalacija, reflektora, video nadzora, teretanu na otvorenom, određeni broj zaštitnih ograda i još par sportskih rekvizita..

“Ministarstvo turizma je oduševljeno ovim projektom i hoće da finansira i izgradnju još sportskih terena u rovovima niške tvrđave”, dodao je Kačar.

Svi sportski radnici koji su došli na svečano otvaranje popularnog “rovčeta” bili su oduševljeni, a naročito Tomislav Simić iz Omladinskog košarkaškog kluba “Junior”, koji je bio i inicijator da ovi tereni ožive.

“Ja sam tu inicijativu pokrenuo ješ 1995. godine. Predlagao sam svim predstavnicima vlasti, ali nisam nailazio na odobrenje. Kada sam predstavio projekat većniku za sport Branislavu Kačaru i gradonačelniku Darku Bulatoviću bio sa iznenađen što su odmah prihvatili da rade na tom projektu”, istakao je Simić.

Simić kaže da je on tu igrao košarku kad je bio mali i dodaje da su sportski tereni potrebni za našu decu.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com