DruštvoKultura

Smotra horova trećeg doba prvi put u Nišu

Niš ima dugu tradiciju horskog pevanja, ali će u subotu 23. novembra po prvi put biti domaćin horistima trećeg doba.

Nekoliko horova iz Srbije i zemalja u okruženju nastupiće u sali Simfonijskog orkestra, a koncert počinje u 13 časova.

Smotru horova trećeg doba organizuju Gradska organizacija penzionera, Pokret “Treće doba” Niš i Gradski odbor PUPS-a, u saradnji sa Udruženjem penzionera Srbije i GO Medijana.

Ovo je prvi koncert iza kojeg je stala naša organizacija, a nadamo se da će prerasti u tradicionalni. Želimo da na naš način ukažemo da je ulazak u treće doba početak posebnog životnog perioda, kada naši najstariji sugrađani, možda, imaju više vremena da se maksimalno posvete svojim skrivenim talentima i prezentuju ih javnosti. Smotra je revijalnog karaktera i niko se ni sa kim neće takmičiti, a publika će dobiti kvalitetan program. Ideja je da to bude jedno prijateljsko druženje kroz prezentovanje umeća i sposobnosti generacija trećeg doba”, kaže mr Dušan Todorović promoter manifestacije.

Nastupiće već priznati horovi iz Skoplja, Pančeva, Aranđelovca i Кnjaževca, koji se dugi niz godina ističu u ovom obliku muzičkog stvaralaštva. Predstavnik domaćina je mešoviti hor “Učiteljska Lira”, koji za 23 godine rada, iza sebe ima nebrojeno mnogo nastupa u zemlji i u inostranstvu.

Foto: Niske vesti

Niš je prepoznatljiv kao grad koji neguje horsko pevanje. Članovi hora “Lira” učestvuju na raznim manifestacijama i redovni su na smotrama Udruženja penzionera Vojvodine, koje je jedno od najaktivnijih u zemlji. Od njih smo, priznajem, malo prepisivali, jer smo uvideli da rade pravu stvar“, dodaje Todorović.

Ulazak u treće doba ne znači da je svemu došao kraj. Sekcije udruženja penzionera, poput folklorne, horske, literarne i drugih, ovim ljudima znače mnogo, jer kroz razonodu i druženje, šalju poruku institucijama i kompletnom društvu da o generacijama poznijih godina treba voditi više računa i ne isključivati ih iz društvenog života.

Na koncertu u Nišu biće izvođena dela domaćih i stranih kompozitora, a publika će imati priliku da uživa u bogatom repertoaru pesama izvorne, narodne, starogradske, duhovne, patriotske i etno muzike, romansi i arija iz dela ozbiljne muzike.

Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com