Kultura

„I POSLE SVEGA MUZIКA” koncert za tri jubileja

Nastup oboiste Vladimira Vezenkovića

Koncertom “I posle svega muzika” Vladimir Vezenković, prvi oboista Niškog Simfonijskog orkestra obeležiće tri značajna jubileja.

Koncert će biti priređen u sali Simfonijskog orkestra u sredu, 2. juna od 19 časova, a organizator je Niški kulturni centar.

Četiri decenije umetničkog rada – javnih solo i kamernih nastupa, četiri decenije radnog veka provedenih u Simfonijskom orkestru Niš i 65 godina života, više nego dovoljni razlozi za nastup pred niškom publikom. Ravel, Pjacola, Šubert, Belini, samo su neki od kompozitora klasične muzike koji su predviđeni programom. Osim njih biće izvedena dela modernog doba, poput Pola Enke, Lajonela Ričija, Nina Rote.

Muzika obojena bojama oboe uz klavirsku pratnju Irene Vezenković i kolega iz orkestra, provećše vas kroz sećanja na dane od pre četrdeset i više godina, vratiti zaboravljene emocije na serenade, ljubavne priče, Šerburše kišobrane, a na kraju možda vas natera da zaigrate čardaš.

Koncertom će upravljati dvoje dirigenata Milena Injac i maestro Svilen Simeonov.

P R O G R A M   K O N C E R T A

B. Britn         Metamorfoza

M. Ravel       Habanera

A. Pjacola     Oblivion, ar. S. Jeftić

O. Fares        Кisas, kisas… aranž. S. Jeftić

N. Rota         Kum

E. Kurtis        Tornasoriento

F. Šubert       Serenada

F. Lan            Ljubavna priča

P. Enka          Maj Vej

L. Riči            Helo

V. Belini        Кasta diva, iz opere Norma

M. Legard     Šerburški Кišobrani

Izvorna narodna      Splet Pajduško kolo, ar. M. Radevski

V. Monti        Čardaš

Iz biografije Vladimira Vezenkovića

Vladimir Vezenković je istaknuti član muzičke oboistike na prostoru bivše Jugoslavije. Srednju muzičku školu i Fakultet muzičke umetnosti završio je u Skoplju, kod prof. Кirčeta Davidovskog sa izvanrednim uspehom. Još za vreme školovanja, učestvovao je na skoro svim republičkim i savezničkim takmičenjima, gde je uglavnom dobijao prve i nagrade specijalnog karaktera. Član Evropskog orkestra i muzičke omladine u Grožnjanu, Hrvatska, postao je 1976. godine.

Kao predstavnik muzičke omladine Jugoslavije u svetskom orkestru u SAD-u, 1977. godine, dobitnik je prve specijalne nagrade Američkih kritičara za izvanredan doprinos na polju solističkog i orkestarskog izvođenja.

Na takmičenju reproduktivnih umetnika u Zagrebu, 1981. godine, dobio je drugu nagradu (prva nije dodeljena). Iste godine muzička omladina ga proglašava najboljim mladim muzičarem i dodeljuje mu nagradu „Mlad borac“. Solistički je nastupao sa skoro svim orkestrima u bivšoj Jugoslaviji.

Pre tri decenije učestvovao je na više festivala u Jugoslaviji: „Dani muzike“ u Budvi, Herceg Novom, na Sv. Stefanu, „Dani savremene muzike“ u Sarajevu …

Tokom svoje bogate umetničke karijere punio je novinske stupce muzičkih kritičara:

Leon Engelman, muzički kritičar iz Slovenije u listu „Delo“, za koncert održan u Budvi i Sv. Stefanu 1981. godine piše: „Prijatan doživljaj sa jednim od najboljih Jugoslovenskih oboista“.

Mihajlo Ignjatović u „Narodnim novinama“ povodom koncerta sa Niškim simfoničarima 1985. Godine beleži: „Neverovatno kultiviran ton, briljantna tehnika, jedinstvena muzikalnost …

Vlado Čučkov u „Novoj Makedoniji“, povodom koncerta u Skoplju 1996. godine, kaže: „Oboista Vezenković poseduje ono koje se ne uči, nego se rađa, izvanredan ton i neverovatna muzikalnost …

Kao solista Vezenković je nastupao skoro sa svim orkestrima u bivšoj Jugoslaviji, a sa Niškim Simfonijskim orkestrom bio je solista više od 20 puta.

Slušala ga je publika u SAD-u, Austriji, Italiji, Češkoj, Španiji, Bugarskoj, Grčkoj … Sarađivao je sa vrhunskim dirigentima: ser Stenli Vilijams, Lorin Mazel, Hen van Linšoten, Ferster, Dudarova, Nikolajev, Dešpalj, Lajović, Simeonov, Čavdarski, Andreev …

Član je tria „Macedoniko“, godinama je spoljni saradnik Makedonske i Sarajevske filharmonije, osnivač i rukovodilac duvačkog kvinteta „Niški solisti“. Solista i prvi oboista Niškog simfonijskog orkestra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com