Promo vesti

Smaragd – kraljica dragulja jedinstvene boje – Zlatara Stanimirović

Još od Kleopatre smaragd se upotrebljava za najvrijedniji nakit. Emerald, kamen meseca maja, nazivan je kraljica dragulja i dragulj kraljica. Kleopatra je cenila svoje smaragde više od bilo kog dragulja. 

SMARAGD potiče od grčke reči “smaragdos” – “zeleni kamen”. Engleski naziv za ovaj dragi kamen je Emerland.

“Prepoznatljiva boja smaragda je jedinstvena u svetu dragulja zbog čega je i smaragd među najdragocenijim dragim kamenovima, uključujući rubin, safir i dijamant”, kažu u Zlatari Stanimirović.

Boja smaragda je nastala od prisustva hroma i vanadijuma u njemu, a najizraženija je na dnevnom svetlu.

Kako prepoznati smaragd?

Skoro svi smaragdi prirodnog porekla sadrže različite karakteristične inkluzije i podmazani su uljem ili smolom kako bi se popunile sitne pukotine. Inkluzije su prirodne, unutrašnje nesavršenosti, koje se javljaju u formi tankih igli ili vlakna minerala prilikom formiranja.

“Na osnovu prisustva ovih nesavršenosti i ulja lako možemo razlikovati i prepoznati prirodni smaragd u odnosu na ostalo slično kamenje”, poručuju iz Zlatare Stanimirović.


Jasnoća je važna, ali inkluzije u smaragdu se tolerisu više nego kod bilo kog dragog kamena, jer upravo one potvrđuju da li je smaragd pravi ili ne. Ipak efektivna tvrdoća smaragda je manja zbog fraktura i inkluzija.

“Po Mohasovoj skali tvrdoće, njihova iznosi 7,5-8. Nisu čvrsti kao dijamanti, ali traju dosta dugo. Lako se mogu ogrebati, ali ogrebotine se mogu izravnati. Za razliku od dijamanta, jasnoca smaragda se moze proceniti golim okom”, navode iz Zlatare Stanimirović.

A gde su nalazišta smaragda?

Najpoznatija nalazista smaragda su u Kolumbiji, Brazilu, Juznoj Africi, Zimbabveu i Rusiji. Pored njih, smaragd se može naći u: Avganistanu, Australiji, Gani, Indiji, Madagaskaru, Malaviju, Mozambiku, Namibiji, Nigeriji, Pakistanu,Tanzaniji, Zambiji, SAD.

Boja smaragda je glavna karakteristika koja određuje njegov kvalitet za razliku od ostalog obojenog dragog kamenja.


Po definiciji smaragdi variraju od srednje do tamnije zelene, plavo-zelene boje, a ponekad su to zeleni berili sa primesom žute.


Termin “Kolumbijski smaragd” se koristi kako bi opisao snažnu, blago modrozelenu boju koja varira od srednje do tamnije. Ovo je ujedno najpopularnija i najdragocenija boja smaragda.

Značenje i verovanja vezana za smaragd

“Verovanje u uticaj dragog i poludragog kamenja i plemenitih metala na ljudsku sudbinu vuče korene iz davnih vremena. Čovek je oduvek izrađivao amajlije i talismane, kojima je pokušavao da privuče pozitivne uticaje i otera negativne.” kažu u Zlatari Stanimirović.

U astrologiji se svakoj planeti i sazvežđu pripisuje određeni dragi kamen ili plemeniti metal, koji odražava određene osobine u skladu sa pojedinim horoskopskim znakom. Pravilno izabrano drago kamenje može ne samo doneti sreću onome ko ga nosi, već i zaštiti od negativnih uticaja.

U plemenu Inka smatran je “svetim kamenom”, u indijskim svetim spismima naznačeno je da donosi sreću i blagostanje, u hršćanskom svijetu to je apostolski kamen koji se spominje u Bibliji. Cijenjen je crkveni dragulj kojeg možete naći na mnogim relikvijama. Krasi krune svih kraljevskih i carskih dinastija.

Smaragd važi za dragulj besmrtnosti, mladosti i proleća.
Smatra se da je kamen inspiracije i beskrajnog strpljenja. Osigurava fizičku, emotivnu i mentalnu ravnotežu, oslobađa od nesanice i depresije, čisti telo od otrova. Ovaj kamen predstavlja vernost, srećan brak, mir i normalnu trudnoću. Takođe, veruje se da izoštrava vid i um svog nosioca.

“Smaragdi su dugo korišćeni zbog svojih emocionalnih i umnih moći. Mnogi veruju da nošenje smaragda obezbeđuje snagu volje, bistrost uma i odušak u stresnim situacijama”, navode iz Zlatare Stanimirović.

Dizajnerski nakit od Smaragda

Smaragdi su odlicni dragulji za vecinu nakita od dragog kamenja.

Najbolje se uklapa uz dizajn koji dozvoljava lakse probijanje svetlosti kroz kamen i koja na taj nacin povecava prozracnost.

Smaragd je jedan od najpopularnijih dragih kamena, pa tako i medju elitom, uzimajuci u obzir da je jedan od “dragocenih cetiri” dragulja.

“Dragoceni smaragd je osetljiv na pritisak i kućnu hemiju. Iako je jedan od tvrđih dragulja, zahteva pažljivo rukovanje zbog svog prirodnog i nepravilnog formiranja. Kako biste sprečili ogrebotine, smaragde držite dalje od ostalog kamenja i nakita”, ističu u Zlatari Stanimirović.


Za više detalja o održavanju, raspitajte se kod vašeg juvelira.

ZLATARA STANIMIROVIĆ
Park Svetog Save 5C
018/225-399
Facebook
www.zlatarastanimirovic.rs
“Da li želite nakit sa smaragdom?
Pogledajte našu ponudu! Ukoliko imate kreativnu ideju za jedinstveni dizajnerski nakit sa smaragdom, pošaljite upit ili nas direktno kontaktirajte.”

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d362.83964075252237!2d21.918095437874957!3d43.320180701627336!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b09552a87d09%3A0x12d839f0a11955be!2sZlatara+Stanimirovi%C4%87!5e0!3m2!1sen!2srs!4v1511263762183″ width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com