Politika

Skupština grada pokrenula proceduru izmene Statuta

Grad Niš pokrenuo je proceduru izmene Statuta grada, što će, kako je rečeno na skupštinskom zasedanju doprineti osavremenjivanju gradske uprave i njen efikansiji rad.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u niškom parlamentu Zoran Perišić rekao je da su izmene Statuta neophodne zbog uskladjivanja tog najznačajnijeg gradskog dokumenta sa aktuelnim Zakonom o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

“Cilj je da se ceo postupak vladanja izvršne vlasti učini transparentnijim. Transparentiji će biti ceo postupak vladanja izvršne vlasti, izmedju ostalog biće transparentiji postupak planiranja trošenja budžetskih sredstava i sam postupak trošenja sredstava iz budžeta grada”, izjavio je Perišić.

On je kazao da će izmene Statuta omogućiti da se proširi delokrug rada gradskih opština kroz aktiviranje mesnih zajednica i mesnih kancelarija.

“To je priča koja je bila dosta “zapuštena”. U Nišu su mesne zajednice birane samo u opštini Pantelej. Nakon izmene Statuta opštine će dobiti odredjena sredstva za finansiranje rada mesnih zajednica i mesnih kancelarija. To je način da gradjani direktnije i jednostavnije dodju do izvršne vlasti i iznesu svoje problem. Moći će to da učine u mesnim kancelarijama i mesnim zajednicama, neće morati da dolaze do centra opštine”, izjavio je Perišić.

Kako je kazao Perišić, nema još reči o neposrednom izboru gradonačelnika i predsednika opštine jer to nije u skladu sa Ustavom Srbije.

Perišić je rekao da će Statut grada Niša biti izmenjen kroz devetomesečnu javnu raspravu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com