Društvo

Sedma “KreNI” konferencija u Nišu, ovogodišnja tema “Pametni turizam”

Sedma po redu KreNi konferencija kreativnih industrija u Nišu održaće se u petak 26. novembra i trajaće četiri dana, do 29. novembra u hotelu Ambasador. Najbolji međunarodni i domaći predavači radiće sa mladim kreativcima na kreiranju turističke mape našeg grada. Prijave su otvorene do 20. novembra.

KreNI je najuticajniji festival kreativnosti u jugoistočnoj Srbiji koji okuplja inovativne kreativne profesionalce i stručnjake iz celog sveta sa idejom stvaranja prostora za kreativne mlade ljude da razvijaju onakvo društvo u kakvom žele da žive. KreNI doprinosi osnaživanju mladih ljudi i njihovom uključivanju u mapiranje i rešavanje izazova u okruženju. U poslednjih šest godina je tokom konferencije razvijeno 30 ideja od strane mladih, koje doprinose unapređenju grada Niša uz korišćenje alata kreativnih industrija i digitalnih tehnologija.

“Otvaranje konferencije je zakazano za petak, 26. novembar u hotelu Ambasador u Nišu kada nas očekuje program -„KreNI talks: Smart tourism“ gde ćemo kroz iskustva iz Italije, Portugala, Švedske, Portugala i Austrije saznati najbolje evropske trendove u razvoju pametnog turizma”, navode organizatori.

Predavači su:

  • Paolo Verri, direktor Matera-Basilicata 2019 Foundation, Italija
  • Maria Mansson, profesorka na Departmanu za strateške komunikacije Lund univerziteta, Švedska
  • Itshe Petz and Io Tondolo, CEOs SelfSightSeeing Company, Austrija
  • Fredrik Nilsson , CTO Visit Dalarna, Švedska
  • Roberto Antunes , izvršni direktor NEST – Tourism Innovation Center Portugal, Portugalija
  • Thomas Silvie , osnivač “Back of the house”, Francuska

Zbog ograničenog broja mesta, praćenje otvaranja konferencije i KreNI talks programa je moguće samo za polaznike konferencije.

Pored glavnog programa, biće organizovani dodatni paneli koji će biti dostupni za praćenje i onlajn.

Prezentacije „Smart City“, subota 27. novembar u 10.00

Šta možemo naučiti od Švedske, Slovenije i Austrije o razvoju pametnih gradova, inovativnim rešenjima u turizmu, implementiranim u gradovima ovih zemalja? A šta je u planu kod nas?

Učesnici:
–  Ann-Louise Larsson, projektni lider u Smart City Sweden, Cmenadžer komunikaicja u Dalarna Science Park u Švedskoj
– Urska Starc Peceny, CEO Tourism 4.0 Department, šefica NASA Space Apps Challenge u Austriji
–  Ljubica Knežević Cvelbar, predsednica Strateškog partnerstva za istraživanje i inovacije u turizmu u Sloveniji
–  Milan Ranđelović, direktor Naučno tehnološkog parka u Nišu

Predavanje “Open Innovation in Travel”, nedelja, 28. Novembar u 11.00
Predavač: Itai Green, osnivač i CEO Innovate Israel

Panel diskusija “Budućnost turizma” , ponedeljak, 29. novembar u 11.10

Kako pozicionirati turizam u post-kovid eri? Koliko su realni naši snovi da obnovimo industriju na održiviji i odgovorniji način?

Učesnici:

  • Annalisia Contini, ekspert za socijalnu ekonomiju u Co-profit i COSV, Italija
  • Milica Rašković, šefica razvoja programa u Novi Sad 2022
  • Moderator: Nenad Rokvić, predsednik Udruženja turstičkih vodiča Niša

Za praćenje onlajn panela prijavite se na linku: https://forms.gle/hXiCPbnTxYa1KteH7

“KreNI7 učesnici će raditi sa 30 stručnjaka iz Italije, Švedske, Austrije, Francuske, Portugalije, Izraela, Slovenije i Srbije, sticati nova znanja i iskustva, deliti svoje ideje sa iskusnim mentorima i razvijati rešenja za kreativni razvoj sektora turizma u našem gradu. Radionice se odvijaju tokom 3 dana konferencije na teme Smart city transformation i Branding and communication. Četvrtog dana konferencije nas očekuje predstavljanje ideja, glasanje žirija i proglašenje pobedničke ideje”, objašnjavaju organizatori.

Teme ovogodišnje konferencije je Pametni turizam. Turizam je jedna od glavnih komponenti ekonomskog rasta za zajednice širom sveta, ali pandemija je teško pogodila turističku industriju. Upravo sada, više nego ikad, za sektor turizma je važno da razmišlja drugačije i prihvati inovacije u pripremi za neizbežni priliv posetilaca i povratak u „normalnost“.

“Na KreNI7 pokazaćemo moć koju inovacije i kreativnost imaju u unapređenju turističkog potencijala, a zemlja domaćin biće Italija, u čijoj ekonomiji turizam i kultura igraju najvažniju ulogu”.

Italijanski kutak sačinjen od interaktivnih postavki i VR izložbe, biće otvoren za sve zainteresovane u sali hotela Ambasador (drugi sprat) tokom trajanja konferencije (26-29.11.). Upoznajte se sa razvojem koncepta pametnog turizma u Italiji i najboljim praksama.

Više informacija o celokupnom programu i predavačima dostupni su na sajtu www.kreni.org

#KreNI7 organizuju Mladi ambasadori u partnerstvu sa Italijanskim institutom za kulturu, Ambasadom Švedske u Beogradu, Amabasadom Francuske i Francuskim institutom, Amabasadom Austrije i Austrijskim kulturnim forumom, Ambasadom Portugala, Ambasadom Slovenije, Ambasadom Izraela, Turističkom organizacijom Niša, OTP bankom, Naučno tehnološkim parkom, Naisuss technologies, Srbija Stvara, časopis National Geographic Srbija, IT centrom i Triglav osiguranjem.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com