Kuhinjica

Sedam najboljih recepata za kolač sa jabukama

U moru savremenih poslastica koje mogu biti previše slatke, treba se podsetiti i nekih starih kolača koji nas podsećaju na detinjstvo i odrastanje. Kolač sa jabukama je svakako jedna od njih.

Kao prvo, nije previše sladak, veoma je osvežavajuć, a najbolji je kada se kombinuje sa koštunjavim i suvom voćem. Ovaj desert je najidealnije jesti zimi i to u kombinaciji sa cimetom. Ako još uz njega poslužite i odgovarajući topli napitak, kao što su čaj, kafa, topla čokolada, kakao i slično, to će biti pun pogodak!

Deserti sa jabukama se mogu konzumirati i tokom leta. Ako želite nešto osvežavajuće, možete spremiti kolač sa jabukama i jogurtom ili poslužiti hrskavi kolač sa jabukama i sladoledom.

Postoji mnoštvo recepata uz pomoć kojih možete naraviti sočne kolače sa jabukama, koji su adekvatni za letnji period, dok su suvi kolači sa jabukama pretežno predviđeni za zimske dane. Naravno, ovo je samo predlog, nikako obavezno pravilo. Na vama je da odluičite kad ćete koji kolač pripremiti i jesti.

Kao što vam je verovatno poznato, kolač sa jabukama se može napraviti u raznim varijantama. Ova poslastica je savršen izbor za osobe koje poste, bilo da postite na vodi ili ulju. Takođe, može se spremiti u dijatalnoj varijanti i veoma je jednostavan za pripremu.

Najpre da pomenemo zašto su jabuke zdrave i zašto ih treba jesti češće, pa makar i u kolačima

Za jabuku kažu da je mala apoteka. Osim što osvežava, čak i kada se spremi sa kolačima, jabuka sadrži glukozu i fruktozu, pomaže nam da budemo odmorniji i bolje skoncentrisani.

Jača naš imunitet, štiti nas od slobodnih radikala, virusa i infekcija. Tokom sezona virusa, pored citrusnog voća, dobro je jesti i jabuke, kao preventivu.

Blagotvorna je po naše srce i krvne sudove (izvor). Dokazano je i da smanjuje rizik od srčanog udara. Takođe, smanjuje hoelsterol i štiti nas od boelsti kao što je tromboza. Odlična je i za probavu, a pomaže i u borbi protiv raka debelog creva. Dobra je i za organe, kao što su bubrezi, jetra i žuč.

Ako želite da smanjite količinu hrane tokom jela, jer imate problem sa prejedanjem i viškom kilograma, samo pojedite parče jabuke pre obroka. Jabuka će stvoriti osećaj sitosti, samim tim neće doći do prejedanja (izvor).

Svaki put kada spremate kolač sa jabukama, dodajte i cimet

Smatra se da slatkiši nisu zdravi, mada možemo slobodno reći da kolač sa jabukama skoro uvek spada u zdravije varijante. Ako još dodate cimet, to će biti pun pogodak.

Ne samo da se odlično kombinuje sa jabukom, cimet je izuzetno zdrav začin. U cimetu se nalaze brojni antioksidansi. Sprovedena su istraživanja koja su pokazala da je cimet spada među namirnice sa najviše antioksidanasa, pobedivši čak i beli luk u ovom nadmetanju.

Zahvaljujući ovakvim sastojcima, cimet ima i antiupalna svojstva. Zato je odlična ideja jesti ga zimi. Preporučuju se i čajevi u kombinaciji jabuke i cimeta.

Nije loše dodati cimet u kuvano vino. Ukusno je, olakšava disanje ako imate problem sa sinusima i preporučuje se da kuvano vino sa cimetom popijete čim osetite prve simptome prehlade.

I cimet ima moć da snizi pritisak i ukloni loš hlesterol Ne samo to, već podiže i nivo takozvanog dobrog holesterola.

Cimet snižava i šećer u krvi, zbog čega je kolač sa jabukama i cimetom odlična opcija, kada su u pitanju slatkiši za osobe koje boluju od blažih oblika dijabetesa. Samo, radi preventive, šećer zamenite zdravijim zaslađivačima, kao što su stevija ili fruktoza, a nije loše koristiti ni žuti šećer.

Recept za posni kolač sa jabukama (na vodi)

Kolač sa jabukama je omiljen desert tokom posta. Ne postoji puno slatkiša koji se mogu jesti tokom posta, a ukoliko postite na vodi, izbor je još manji.

Za ovaj kolač, potrebno vam je:

  • 200g brašna
  • 200g griza
  • 1kg jabuka
  • 150g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 prašak za pecivo
  • Cimeta po želji

Jabuke oljuštite, očistite i izrendajte. U posebnoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, griz, šećer i prašak za pecivo ( ne mešajte sa vodom, nije potrebno napraviti testo, već sastojci treba da ostanu ovako suvi ).

U pleh stavite papir za pečenje i preko toga trećinu izrendanih jabuka. Pošećeite malo jabuke. Na jabuke ide polovina suvih sastojaka, zatim opet jabuke ( malo ih pošećerite po vrhu ), suvi sastojci i na kraju opet jabuke.

Kolač ubacite u hladnu rernu i pecite na 180°C oko pola sata. Posle pojačajte na 200°C i nastavite da pečete još petnaest minuta.

Kolač možete i ukrasiti po želji šećerom u prahu ili šlagom.

Najjednostavniji kolač sa jabukama – brzi kolač sa rendanim jabukama i jogurtom recept

Za koji god kolač sa jabukama se odlučite, nećete imati problema da ga napravite. Svi su jako jednostavni i brzo se prave, a među najjednostavnijim receptima jeste kolač sa jabukama i jogurtom. Potrebno je da pripremite:

  • 4 oljuštene i izrendane jabuke
  • Čašu jogurta
  • 2 jaja
  • 100g šećera
  • Pola čaše ulja ( iste one sa kojom merite jogurt )
  • Prašak za pecivo
  • 2 čaše brašna ( takođe iste one sa kojom merite jogurt )

Odvojite belance od jaja, umutite sa šećerom, pa dodajte žumanca, jogut i ulje. Na kraju dodajte i brašno i prašak za pecivo. Sve dobro umutite mikserom, na najmanjoj brzini.

Pripremite pleh u kojem ćete da pečete kolač i nauljite ga, a rernu zagrejte na 200°C. Smesu sipajte u pleh, a po vrhu dodajte narendane jabuke. Pecite u rerni oko 45 min.

Ako želite, kolač možete izvaditi posle pola sata, pospite kristal šećer po vrhu, a potom vratite u rernu da se zapeče još nekih petnaest minuta.

Dijetalni kolač sa jabukama, bez jaja

Dobra stvar kada su jabuke u pitanju jeste i to što od njih možete napraviti ukusne kolače koji odgovaraju i dijabetičarima. Treba napomenuti da su jabuke same po sebi slatke, tako da nije poželjno preterivati sa ovim kolačima ako ste šećeraš, premda su svakako zdravija solucija od kupovnih slatkiša.

Inače, dijabetičarima se najpre savetuje da jedu domaće slatkiše, umesto kupovnih, koji pored toga što sadrže mnogo šećera, često sadrže i razne emulgatore i veštačke sastojke koji dodatno štete našem organizmu.

Za dijetalni kolač od jabuka prirpremite sledeće:

  • 2 oljuštene jabuke
  • Čašu kiselog mleka
  • 2 šolje kukuruznog brašna ( merite sa istom čašom kao i kiselo mleko )
  • Ulje
  • 1 supenu kašiku stevije
  • Pola kesice vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo

Jednu jabuku izrendajte, a drugu iseckajte na komade, tj na kolutove. Podmažite pleh u kojm želite da pečete kolač i po dnu poređajte kolutiće jabuke. Izrendanu jabuku dobro pomešajte sa svim ostalim sastojcima, a zatim sipajte u pleh, preko kolutova.

Pecite na 200°C oko dvadeset minuta. Poželjno je da koristite kuglof za ovaj kolač, jer će imati lepši oblik.

Kolač (torta) sa jabukama, pudingom i keksom

Kombinacija jabuka i keksa je veoma ukusna. Ako želite da probate nešto nesvakidašnje, upotpunite svoj nedeljni ručak sa desertom u obliku kolača odnosno torte sa keksom i jabukama. Lako se pravi i ne peče se.

Od sastojaka vam je potrebno:

  • 1 kg jabuka
  • 1 pakovanje četvrtastog keksa, koji će poslužiti kao kora
  • Voda
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 2 kesice šlaga
  • 350g šećera
  • Cimeta po ukusu

Najpre oljuštite i izrendajte jabuke. 300ml vode stavite na šporet da proključa i ubacite rendane jabuke. Neka se kuvaju oko pet minuta, nakon čega ćete dodati šećer.

Kada dodate šećer, u posebnih 50ml vode razmutite puding, a zatim dodajte u drugu šerpu sa vodom i jabukama. Neka se kuva oko tri minuta uz konstanto mešanje, a na kraju dodajte malo cimeta i skolnite sa vatre.

Pripremite tablo ili pleh za kolač i poređajte četvrtasti keks, kako biste formirali koru. Preko keksa stavite deo fila, potom opet red keksa i sve tako dok ne istrošite fil. Bitno je da nanesete fil dok je još vruć, jer će se stvrdnuti kad se ohladi. Ujendo, vruć fil će i omekšati keks.

Umutite šlag i premažite kolač, naravno, kad se ohladi. Možete premazati samo po vrhu, a možete i ceo. Po želji dodajte dekoraciju, na primer rendanu čokoladu ili mlevene orahe.

Kolač sa jabukama, cimetom i prosom

Za sve one koji vole zdrave slatkiše predlažemo kolač sa jabukama i prosom. Proso može da bude ponekad malo neukusan, ali ako se spremi na pravi način, dobićete odlično jelo i svoju dnevnu dozu vitamina.

Proso smanjuje holesterol u vašem organizmu. Sadrži brojne vitamine, uključujući i kalcijum. Kalcijum nije samo dobar za kosti, već povoljno utiče na naše nerve. Konzumiranjem prosa, pa čak i krzo kolače, dobićete svoju dnevnu antistres terapiju.

Od sastojaka, za spravljanje ovog kolača, potrebno vam je sledeće:

  • 5 jabuka, može i 4 ako su krupnije
  • 300g prosa
  • 7 kašika šećera. Ako nemate problem sa visokim šećerom, može i više, ali ne više od deset kašika. Umesto šećera, može se koristiti i alternativa, poput fruktoze.
  • Pola litra mleka
  • Limun
  • Cimet
  • Ulje

Naravno, počnite tako što ćete oljuštiti i izrendati jabuke. U jabuke dodajte šoljicu ulja i šećer. Zatim narendajte malo kore od limuna. Ako želite da kolač bude kiselkast i osvežavajuć, možete iscediti pola limuna i sipati sok u jabuke.

Proso samo malo sameljite u secku ili šta već imate od slične bele tehnike. Može da posluži i Nutribulet, mlin za kafu i slično. Bitno je samo da proso ne usitnite previše. Dodajte proso i mleko u ostale sastojke i dobro promešajte.

Zatim, podmažite pleh u kojem ćete peći kolač sa uljem i zagrejte rernu na 200°C. Smesnu sipajte u pleh i pecite u rerni oko pedeset minuta. Bitno je da se kolač lepo zapeče i nakon toga je gotov.

Bakin starinski kolač sa jabukama recept

Bakin kolač sa jabukama će vas vratiti u detinjstvo i vreme kada smo živeli veselije i bezbrižnije. Niko ne može da spremi starinske kolače, bolje od bake, pa su danas ostali sačuvani od zaborava mnogi stari recepti za kolač sa jabukama, koji su poznati pod nazivom ,,Bakin kolač”. Ovo je jedan od njih.

Da biste spremili bakin kolač sa jabukama i cimetom, pripremite sledeće sastojke.

  • Pola kilograma jabuka
  • 3 jaja
  • 12 supenih kašika mleka
  • 12 supenih kašika šećera
  • 12 supenih kašika ulja
  • 15 kašika brašna
  • Kesicu praška za pecivo
  • Cimet

Odvojite belance od žumanca. Belance umutite mikserom, dodajte šećer, pa  ponovo umutite. Zatim u smesu ubacite žumance, ulje, mleko, pa ponovo sve umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i izmiksajte, ali smanjite mikser na najmanju brzinu jer će testo biti gusto.

U posebnoj posudi izrendajte oljuštene jabuke. Najbolje je da budu što sitnije izrendane. U izrendane jabuke dodajte cimet, mada cimet nije neophodan dodatak. Ako niste ljubitelj, ne morate ga stavljati.

Pleh podmažite sa uljem, i u njega sipajte pola smese za testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C. Zatim izvadite kolač iz rerne, dodajte preko kore izrendane jabuke, a preko jabuka pospite ostatak testa.  Vratite u rernu i nastavite da pečete još desetak minuta na istoj temperaturi.

Bakin kolač sa jabukama možete ukrasiti po vrhu šećerom u prahu.

Kolač sa jabukama, grizom i orasima

Postoje tri sastojka koji se odlično kombinuju sa jabukama. To su suvo grožđe, cimet i naravno, orasi! Zato su kolači sa jabukama i orasima posebno ukusni.

Ako volite ovu kombinaciju, pripremite sledeće sastojke i probajte da napravite ovu ukusnu poslasticu:

  • 4 oljuštene i izrenane jabuke
  • 3 jaja
  • Pola čaše od 2dl šećera
  • Pola čaše od 2dl ulja
  • Pola čaše od 2dl mleka
  • Čaša od 2dl griza
  • Jedna čaša od 2dl mlevenih oraha. Možete koristitii drugo koštunjavo voće, poput lešnika, badema i slično.
  • Prašak za pecivo

Odvojte belance od žumanca, pa umutite mikserom. Dodajte šećer, uz konstantno miksanje, a zatim i žumanca. Kad sve dobro umešate, dodajte i sve ostale sastojke. Nije bitno kojim redom ih dodajete, bitno je samo da tek na kraju dodate jabuke i orahe, ali njih umešajte varjačom, a ne mikserom.

Podmažite pleh za pečenje, sipajte smesu i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C. Neka se peče oko pola sata.

Kad se ispeče, kolač možete ukrasiti po želji, najbolje sa otopljenom čokoladom.

Autor teksta i fotografije: MajkaPriroda.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. A za nas neiskusne pekare, može slike da imamo ideju kako to treba da izgleda na kraju i preciznija uputstva: na primer bakin kolač, koliko dugo se peče prvi sloj?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com