Promo vesti

Safir – najdragoceniji od svog dragog kamenja plave boje – Zlatara Stanimirović

Zbog svoje izvrsne boje, tvrdoće, trajnosti i sjajnosti Safir je vrlo poželjan dragi kamen. U trgovini dragim kamenjem, Safir se obično odnosi na plavu varijantu minerala korunda (aluminijum oksid).

Danas se minerali iz grupe korunda, svih boja, osim crvenih, nazivaju safirima. Korundi su inače bezbojni, transparentni. Plavu boju safirima daju primese gvožđa i titanijuma, ljubičastu vanadijuma, a hroma ružičastu. Kada je procenat gvožđa mali, dobijaju se žuti i zeleni tonovi. Smatra se da je primerak kvalitetniji što je veća njegova transparentnost.

Kako prepoznati Safir?

Safir je jedan od najtrajnijih dragulja koji se koristi za nakit. Ima tvdoću 9 po Mohsovoj skali.

“To znači da svaka supstanca sa jednakom ili nižom ocenom tvdoće ne može ogrebati Safir. Staklo je samo 5.5, Spinel je 7.5 – 8, kubni cirkon je 8. Ako Safir pokazuje ogrebotine, šanse da bude lažan su visoke”, objašnjavaju iz Zlatare Stanimirović.

Poreklo i nalazišta

Način na koji kristali rastu može da pruži tragove porekla Safira. Ponekad je oblik kristala, bilo da su zaobljeni ili oštri, tipičniji za jedno ili drugo mesto.

“Na primer, čvrsti optički obrasci rasta se redovno nalaze u madagaskarskim Safirima, manje redovno u kamenjima Šri Lanke i Mjanmara”, poručuju iz Zlatare Stanimirović.

Takođe, poreklo Safira se može odrediti i po zonama boja unutar samog kristala. Pa tako kristali Safira iz provincije na Madagaskaru često prikazuju plavo-zelene i zelenkasto-žute zone unutar istog kristala, dok kašmirski Safiri pokazuju oštro obrubljene zone plave i mlečno bele

Danas, sa razvojem tehnologije, gemnolozi mogu proceniti odakle potiče Safir i po jedinstvenoj hemijskoj mešavini, tragovia i koncetracijama drugih elemenata.

Značenje i verovanja vezana za Safir

“Za drevni i srednjovekovni svet, Safir nebesko plav značio je visinu nebeske nade i vere i verovalo se da donosi zaštitu, dobru sreću i duhovni uvid. To je bio simbol moći i snage, ali i ljubaznosti i mudrog prosuđivanja”, kažu iz Zlatare Stanimirović.

Takođe, Safir je smatran dragim kamenom Venere koji krije u sebi magiju i duhovnu moć.

Zlatara Stanimirović

Danas se Safir smatra “Kamenom mudrosti”, a njegovim pojedinačnim bojama pripisuju se različita značenja:

Zeleni Safir donosi mudrost vernosti i integriteta. On ohrabruje saosećanje prema drugima, stimuliše viziju i poboljšava san.
Narandžasti Safir donosi mudrost stvaranja ljubavi od srca ka svetu. On ujedinjuje nečiju kreativnost, senzualnost i duhovnost, amajlija je umetnika, pisca i pevača.
Pink Safir donosi mudrost otpornosti. Stimuliše emocije i podstiče ljubav, opraštanje i oslobađanje od prošlosti. On poštuje prihvatanje i snagu srca.
Ljubičasti(violet) Safir donosi mudrost duhovnog buđenja. Stimuliše meditaciju, otvara kanale ka duhovnom, božanskom, inicira jedinstvo i mir.
Beli Safir donosi mudrost i snagu duha, obezbeđujući unutrašnju odlučnost potrebnu za prevazilaženjem teških prepreka na duhovnom putu. On donosi jasnoću u um i komunikaciju sa višim vođstvom.
Žuti Safir donosi mudrost i prosperitet. On ne samo da pomaže u finansijskom obilju, već podstiče unutrašnju volju za kreativno fokusiranje.

Dizajnerski nakit od Safira i njegovo održavanje

Safir je jedan od “dragocena četiri” dragulja, među kojima su i crveni rubin, zeleni smaragd i fini dijamant. Stoga ga i često srećemo u finom nakitu.
Pored dijamanta, safir je jedan od najpopularnijih vrsta dragog kamenja i često se može naći u gotovo svim oblicima – od finog nakita kao što su broševi, privesci i ogrlice pa do tradicionalno dizajniranog nakita kao što su prstenje i minđuše.
Zlatara Stanimirović
Safir se može videti i u dizajnerskom nakitu u ornamentnim duborezima životinja i cveća. Safiri koji nisu prošli termičku obradu su veoma retki i skupi.
“Izbegavajte ga izlagati visokim temperaturama kao i držanje istog u kutiji sa drugim dragim kamenjem kako biste izbegli površinske ogrebotine. Za više detalja o održavanju, raspitajte se kod vašeg juvelira”, navode iz Zlatare Stanimirović.
ZLATARA STANIMIROVIĆ
Park Svetog Save 5C
018/225-399
Facebook
www.zlatarastanimirovic.rs
“Da li želite nakit sa safirom?
Pogledajte našu ponudu! Ukoliko imate kreativnu ideju za jedinstveni dizajnerski nakit sa safirom, pošaljite upit ili nas direktno kontaktirajte.”

 

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d362.83964075252237!2d21.918095437874957!3d43.320180701627336!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b09552a87d09%3A0x12d839f0a11955be!2sZlatara+Stanimirovi%C4%87!5e0!3m2!1sen!2srs!4v1511263762183″ width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com