Društvo

Sa GAF-a najviše prijavljenih studenata za praksu

Grad Niš i Univerizitet u Nišu su raspisali  i ove godine Konkurs za učešće u programu radne prakse, bez naknade, u javnim preduzećima, gradskim opštinama, Gradskoj upravi i službama, ustanovama kulture i sporta. Kancelarija za mlade Grada Niša sporvodi peti put zaredom U-NI praksu i ove godine je predviđeno 39 mesta za studente završnih godina osnovnih akademskih studija i master studija. Konkurs je bio otvoren do 19. jula, a od 1. avgusta počela je i praksa za one akademce koji su se javili na konkurs. Za pomenute 39 pozicije, međutim, javilo se samo 15 kandidata, a prema rečima Stevana Živkovića, koordinatora u Kancelariji za mlade Grada Niša najviše studenata se prijavilo sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

“U-NI praksa 2019. studentima garantuje sticanje praktičnog stručnog iskustva u radu, potvrdu o obavljenoj praksi koju izdaje Grad Niš i Univerzitet u Nišu, mogućnost dobijanja preporuke od strane institucije u kojoj student obavlja praksu i priznavanje prakse kao dodatne aktivnosti od strane obrazovnih institucija u vidu 3 ESPB boda”, kaže Stevan Živković.

Najveći benefit za studente je, dodaje Živković, to što stiču praksu.

“Mnogi od njih su skloni da kažu da nemaju dovoljno prekse na fakultetima na kojima studiraju, a ovo je idealna prilika da to nadoknade”, dodaje Živković. “Istovremeno, na ovaj način, oni mogu da zadovolje još jedan zahtev poslodavaca kada traže posao, a koji se sve češće traži od njih, a to je da imaju praksu”.

Praksa za studente bez naknade će se održati avgusta meseca 2019. godine u trajanju od mesec dana. Zainteresovani studenti su mogli da konkurišu na više pozicija, koje  je su navedene  u Katalogu pozicija.

Foto: V. P.

“Malo smo zabrinuti zbog toga što nam se jako malo kandidata javilo sa Medicinskog fakulteta, a na osnovu razloga koji su oni naveli, uglavnom u ovo vreme imaju neke obeveze vezane za studije, te razmišljamo o tome da raspišemo konkurs samo za studente ovog fakulteta. Možda u septembru ili već nekom drugom terminu koji njima bude najviše odgovarao”, kaže Živković.

Jovan Milić je student završene godine Mašinskog fakulteta i jedan je od studenata koji se javio na ovaj konkurs.

“Osnovni motiv zbog čega sam se prijavio jeste da na ovaj način stičem određenu praksu što, u svakom slučaju, može dalje da mi koristi”, kaže Milić. “Na ovaj način ne samo da stičemo praksu već i radne navike koje su nam potrebne na random mestu. Važno je da naučimo puno toga počev od ophođenja sa strankama, a nema bolje prilike za to od ove. Sa druge strane dobijamo i bodove koji su nam ponekad preko potrebni”, dodaje Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com