Kultura

„S južne strane“ – srpski evergreen Dejana Najdanovića Najde

„S južne strane“, naziv je solo albuma prvenca niškog muzičara Dejana Najdanovića Najde. Album karakteriše specifičan zvuk koji dominira u svih 14 pesama nastalih na području južne Srbije, Makedonije i Hercegovine.

Roker u duši, umetnik beskompromisnog stava u svakom smislu, posvećen muzici od najranijiih dana, Najda je svoju vokalnu izuzetnost i prepoznatljivost gradio uz kvalitetnu muziku. U rok muzici je više od 20 godina tokom kojih je sarađivao sa najznačajnijim rok sastavima u Srbiji i regionu, ostavljajući lični pečat novim i starim hitovima Generacije 5 i grupe Smak.

Narodna muzika nije njegov fah, ali, kaže, dugo je u njemu tinjala želja da neke pesme nastale u prošlim vremenima, donese na drugačiji način i time ih spasi od zaborava i približi generacijama koje dolaze.

„To je srpski evergreen. One čuvaju naš identitet. To su pesme koje imaju izuzetnu etno-muzikološku vrednost i šteta je što se ne izvode više. Starim pesmama sam obukao neko novo odelo i prepustio ih novom vremenu. To je moj zalog za budućnost i novim generacijama da poštuju tradiciju i čuvaju svoje korene“, kaže Najda.

Brojni su muzičari koji pristaju da otpevaju i snime bilo šta, samo da naplate, kaže Najda.

„Album „S južne strane“, je moderan ali nije komercijalan. Jednostavno ja nisam čovek te vrste kompromisa. Snimio sam 14 numera među kojima su i neke koje traju decenijama i nemaju komercijalnu boju. Želim da verujem da nisam pogrešio“, objašnjava Najda.

Na albumu je 14 numera, među kojima i Dimitrije, Puče puška, Žali Zare, Moj dilbere, Đelem, đelem, Jano sevdalino, Oj Nišavo i druge. Sve aranžmane je uradio sam Najda, a za izbor pesama koje je obradio „krivi“ svoje roditelje.

„To je zasluga mojih roditelja, pre svega, jer sam odrastao u porodici koja je slušala dobru muziku. Uglavnom je to bila tradicionalna muzika, ali moj tata je voleo i Bitlse, a mama Mikija Jevremovića. Nekada se znalo šta je šta, danas su se žanrovi pomešali, što ne smatram lošim. Ta vrsta eksperimenta uvek može da donese nešto novo. Nisam ja izmislio „rupu na saksiji“, ali se nadam da je i ovaj moj „eksperiment“ uspeo“, kaže Najda.

Dejan Najdanović Najda, gitaru svira od 9 godine, a kako je uz pevanje ona njegova velika ljubav, završio je školu za klasičnu gitaru. Sa grupom Smak objavio je četiri albuma, a sa Generacijom 5 jedan.

Iako su mu nastupi nepretenciozni, Najda osvaja publiku neverovatnom harizmom, snažnom emocijom i raskošnim rok glasom, koji je na prelazu iz baritona u tenor. Poslednjih godina održao je veći broj koncerata sa niškim orkestrom „Impresija“, na kojima je pod rukovodstvom kompozitora i dirigenta Vojkana Borisavljevića nastupao sa velikim brojem domaćih izvođača, različitih žanrova.

Na međunarodnom festivalu u Donjecku (Ukrajina) 2001. godine osvojio je Gran Pri sa autorskom kompozicijom “Kosovska“. Deceniju kasnije sa svojim bendom Deliverance INC, Najda je izdao album “Deliverance“ za Australijskog izdavača “Harmony Star Production“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com