Kultura

Najda & Smak Tribute promovišu novi album “Smakovanje”

Profesor, Crna dama, Daire, Satelit, Lisica…samo su deo repertoara rok svirke koja se priprema za petak, 10. maj, u klubu Sunset u Nišu.

Ovim nastupom niški roker Dejan Najdanović Najda obeležava 25 godina saradnje sa kragujevačkom grupom Smak.

“Smakovanje” je i naziv albuma koji je Najda snimio sa svojim bendom Deliverance INC uz blagoslov i podršku legendarnog gitariste i osnivača Smaka, Radomira Mihajlovića Točka. Za ovu priliku i naziv grupe je preinačen u Smak Tribute.

Album ima devet pesama i objavljen je u izdanju HI FI Centra. To su najpoznatije Smakove pesme koje su nastale pre trideset, četrdeset godina. Malo smo ih obojili našim bojama i odsvirali ih uživo u studiju Nemanje Najdanovića u Nišu. Stasavao sam kao muzičar uz ovaj zvuk, pre 25 godina mi se ukazala prilika da započnem saradnju sa legendama ex Yu rokenrola i mislim da nema boljeg načina od ovog da obeležim veliki i značajan jubilej. Četvrt veka nije malo”, kaže Dejan.

Smak tribute bend pored Najde, koji peva i svira gitaru, čine i gitarista Nemanja Najdanović, Milan Stanimirović bas gitara i bubnjar Vladan Božilović. Podršku na promociji Smak tribute bendu pružiće Penthouse band.

Promocija albuma “Smakovanje”, u petak 10. maja u Sunset klubu počinje u deset uveče. Ulaz je besplatan za sve ljubitelje dobre rok svirke.

Još nešto što treba da znate o grupi Smak

Grupa Smak je ime dobila po dramskom kolažu koji se u vreme kada je grupa nastala izvodio u Kragujevcu. Posle više izmena, prvu stabilnu postavu Smak dobija 1974. godine, kada kormilo preuzima gitarista Radomir Mihajlović Točak. U bendu su tada bili bubnjar Slobodan Stojanović Kepa, Zoran Milanović bas gitara, Boris Aranđelović vokal i Laza Ristovski klavijature. Prvi singl objavljen je marta, a prvi nastup imali su u novembru iste godine.

Krajem januara 1975. Smak nastupa u beogradskom Domu sindikata, u februaru sledi rok veče u Opatiji, i nakon toga u Zagrebu smotra najboljih ju-gitarista „Kongres rok majstora“, gde Točak na čuđenje mnogih nije izabran među četvoricu najboljih, i to samo zato što nije bio ekskluzivac zagrebačkog „Jugotona“. U to vreme nastaje apsolutni instrumentalni hit Ulazak u Harem, za koji su se otimali. Objavile su ga čak dve kuće, zagrebački Suzi i RTV Ljubljana, što je do tada bilo nezamislivo. Vrata ka uspehu su bila otvorena. Usledila je turneja sa Bijelim dugmetom u Nemačkoj, svirke po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, izdavanje debi albuma, a kuriozitet u to vreme desio se u Beogradu, gde su nastupili kao predgrupa Dip Perplu. Zlatno vreme Smaka je tek bilo u začetku. Stigli su i do Amerike, gde su, tokom turneje, snimili kratak film “Smak u Njujorku”. Iste godine R.M. Točak je objavio solo album koji je postao najprodavaniji u Jugoslaviji. 

Tokom svoje 40 godina duge karijere grupa je promenila nekoliko postava i više puta prekidala rad. Svoj konačni povratak na muzičku scenu Smak je imao 1994. godine kada su Točak i Kepa podmladili ekipu u kojoj je bio i Dejan Najdanović Najda.

U vreme medijske pompe oko „smaka sveta 2012″ RM Točak i prijatelji rešili su da odsviraju povratnički koncert u Kombank areni u Beogradu u originalnoj postavi pojačanoj novim pevačem Dejanom Najdanovićem Najdom, basistom Milošen Petrovićem i klavijaturistom Dejanom Zdravevskim. Koncert je održan pred oko 20.000 gledalaca i proglašen kulturnim događajem godine u Srbiji, a grupa „Smak“ pokazala se u najboljem svetlu kao izuzetno uvežban tim i izvodila svoje najveće hitove iz bogate i duge karijere, po prvi put sa čak 25 pesama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com