Restoran Malča, mesto gde se spajaju istorija i užitak
Nišlije koje žele da pobegnu od gradske svakodnevnice i provedu dan u prirodi uživajući u neobičnim jelima uz gitare i vino, mogu da posete restoran Malču, gde ih kroz obilazak 100 godina starog vinskog podruma, čeka svojevrsno putovanje kroz vreme.
Restoran se nalazi na mestu gde je nekada prolazio put rimskih imperatora. Upravo je to inspirisalo vlasnike da naprave svojevrsnu „Gostionicu na vinskom putu“ gde posetioci mogu probati nesvakidašnja jela iz različitih vremenskih epoha, počev od rimskog doba, preko srpske kuhinje srednjeg veka, pa sve do današnjih vremena.
Bogat meni kreiran je „za svačiji džep“ pa se tako na njemu mogu naći specijaliteti za dvoje po ceni nešto višoj od one u brzoj hrani, preko dečijeg jelovnika, pa do najskupljih jela za one koji ne pitaju šta košta. Ono što preporučuje vlasnica restorana Jelena Jović, primamljivo zvuči za sve.
„Gostima preporučujem da probaju novi specijalitet naše kuće, a to je dimljeni šaran. Neobični ambijent restorana Vinarije Malča, uz ukusnu hranu i vino, upotpunjuje i uživo muzika petkom i subotom veče, kao i zvuci gitare uz nedeljni ručak, kada mahom dolaze porodice sa decom“, kaže Jovićeva.
Nedeljni dan u restoranu u priprodi ne preskače ni one najmlađe, koji mogu da se zabave u dečijem kutku, uz table za pisanje, pesak ili tobogane.
Nakon ručka posetioci mogu da zavire u podrume vinarije i putujući kroz razne vremenske epohe uz profesionalnog vodiča saznaju kako se nekada pravilo vino, počev od najstarijeg doba pa do danas.
Vino iz amfore jedinstveno u Srbiji
Amfora je najstariji vinski sud, a u njima se hiljadama godina gajilo vino. Danas je, međutim, to već davno zaboravljena tehnika, osim u vinariji Malča koja jedna u Srbiji ima vina koja sazrevaju upravo u amforama.
„Amfore se prave u Gruziji, ručno. Kažu da gruzijska glina sadrži čestice srebra što posebno pogoduje vinu. Čovek može da zida samo 10 centimetara amfore dnevno, jer treba ozidati 2 metara i to lagano sušiti, nakon čega se peku. Vruće amfore se premazuju pčelinjim voskom koji štiti od mikroba i čiji se miris može osetiti kod belih vina, što se nekima dopada, a nekima ne“, objašnjava Jovićeva.
Vinski podrum Malča |
Malča bb |
062 801 57 45 |
podrummalca@gmail.com info@podrummalca.com |
Svako vreme obeležilo je neke svoje sorte vina i načine na koje se ono pripremalo i sazrevalo, a u vinariji Malča, vlasnici su objedinili sve te tehnike, iz vremena pre Hrista pa do danas.
Tako se, osim ove, kroz podrum mogu videti još tri načina pravljenja vina. Tu su tehnike iz doba Nemanjića kada su za negovanje vina počeli da se koriste drveni stubovi, zatim one s početka dvadesetog veka kao i najsavremenije u fermentorima današnjice koje je doneo 21. vek.
[iframe src=“https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2902.333550211359!2d22.02156431491721!3d43.3282088814037!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755ae3a965fc2a9%3A0x7cfaac82c91270ca!2sVinski+Podrum+Malca!5e0!3m2!1ssr!2srs!4v1523881718327″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ style=“border:0″ allowfullscreen]]
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.