Stari Niš

Prolazite pored spomenika fudbaleru, da li znate ko je on?

Spomenik fudbaleru u parku preko puta Gradske kuće je sećanje na humani gest Ljubomira Jakovljevića koji je životom platio spašavanje dečaka u nabujaloj Nišavi.

Ljubomir Jakovljević je bio fudbaler, a  igrao za FK “Sinđeliću” tokom međuratnog perioda u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Fudbalski klub “Sinđelić” nastao zahvaljujući grupi entuzijasta koji su ličnim angažovanjem i ulaganjem novčanih sredstava doprineli razvoju fudbala u Nišu.

Na igralištu 16. pešadijskog puka u Nišu odigrana je jedna od prvih međugradskih utakmica. Niški Sinđelić je tada pozvao u goste ekipu Građanski iz Leskovca, koji je u to vreme predstavljao uzornu i po sportskoj borbi, uigranu i fer ekipu. Utakmica je odigrana aprila 1922. godine u prisustvu mnogobrojnih građana, prve publike na jednom ovakvom susretu.

U sastavu Nišlija tada se našao i Ljubomir Jakovljević heroj čije ise me danas povezuje sa jednom od najlepših istorijskih priča grada na Nišavi.

U zimu 1926. godine, Ljubomir Jakovljević pokušao je da spasi dečaka koji je upao u ledenu i nabujalu Nišavu. Zahvajući njegovoj  intervenciji dečak je zaista spasen, ali je Jakovljević izgubio je život u ledenoj bujici.

Ovaj herojski čin zadivio je Nišlije, a Jakovljevićev fudbalski klub je odlučio da angažuje srpskog vajara Živojina Lukića, koji je napravio spomenik u bronzi.

Na inicijativu kluba i tadašnjih gradskih vlasti spomenik je postavljen 1927. godine u parku pored Nišave, gde i danas stoji.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Dopuna: izgubio je život zbog srčanog udara a ne kako mnogi misle da nije znao da pliva. HEROJSKI ČIN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com