Kultura

PRVI EVERGRIN FESTIVAL U NIŠU: “Pesma uvek miriše na uspomene”

Drugi dan prvog Evergrin festivala u Nišu obeležiće nastup doajena muzičke scene šezdestih godina prošlog veka.

Leo Martin, Beti Đorđević, Neda Ukraden, nekoliko pevača mlađe generacije poput Dušana Svilara, samo su neka od značajnih imena domaće muzičke scene koji će večeras od 20 časova nastupiti pred niškom publikom, na koncertu pod nazivom „Vreme festivala“.

„Koncert smo nazvali „Vreme festivala“ s velikim razlogom. Želimo da starije generacije podsetimo, a one mlađe upoznamo sa muzikom koja je stvarana na ovim prostorima i da ih uverimo u to da nismo mnogo zaostajali za svetom u tom muzičkom smislu. Orkestar Impresija, ja i solisti, koji su se, moram reći, rado odazvali pozivu i došli u Niš, ćemo pokušati da napravimo svojevrstan muzički vremeplov i jedno veče za pamćenje“, kaže Vojkan Borisavljević dirigent i kompozitor koji i inicirao pokretanje Evergrin festivala.

Jedan od učesnika festivala je i Vladimir Lado Leskovar, koga starije generacije pamte po brojnim hitovima rok, pop i šlager hitovima. Prvi nastup Vladimir Lado Leskovar je imao 1960. godine. U vreme omladinskih radnih akcija, kao 18-godišnji akcijaš Lado je učestvovao u izgradnji niškog naselja Komren. Pored svih obaveza bilo je vremena i za pesmu, a Lado je kao jedan od talentovanijih zapevao u tada jedinom elektronskom mediju u Nišu.

„Niš i ja imamo posebnu konekciju. Moj prvi medijski nastup u životu bio je u radio Nišu gde smo ja i moj orkestar izveli nekoliko numera. Nadam se da se u nekoj arhivi čuvaju ti tonski zapisi. Ono što znam putevi koje smo gradili kao akcijaši, u Komrenu, još se koriste. Jednim sam i došao na Evergrin festival“, kaže za „Niške vesti“ Lado Leskovar.

Jedan je od pionira rok muzike u Jugoslaviji, kaže.

„Mislim da sam prvi ili među prvima počeo da snimam rok muziku u Jugoslaviji. Prvi sam uradio veliki hit Roling Stonsa – „Satisfaction“ na slovenačkom, „Yesterday“ ( The Beatles ) sam takođe prvi obradio na srpskom i slovenačkom, međutim, ta vrsta muzike me nije privlačila. Više sam voleo šansone poput onih koje je otpevao Žilber Beko. U stvari mene su privlačili tekstovi, jer kad pevač peva on mora nešto i da kaže, zato je tekst, za mene veoma bitan“, ističe Lado, nazvavši sebe multilingvistom jer peva na nekoliko jezika.

„Sve ruže sveta“ naziv je pesme sa kojom je predstavljao Jugoslaviju na pesmi Evrovizije 1967. godine i zauzeo visoko osmo mesto.

„Retki su pevači koji danas na Evroviziji pevaju na maternjem jeziku. Uglavnom lome jezik na engleskom, koji ja zovem „izlomljeni američki“. Ne znam zašto to rade. Pevao sam na maternjem jeziku, visoko se plasirao i ne vidim zašto pevači danas gaze svoj identitet pevajući na tuđem jeziku. Zašto ne bi svoj jezik pokazali svetu kroz pesmu“, kaže Lado.

Ovaj vremešni pevač iz Slovenije je prošle godine obeležio 60 godina rada na sceni. Kaže da su sve te godine obeležili nastupi na raznim medridijanima, koje i ubuduće planira.

„Sa pesmom sam proputovao svet. Stalno me pitaju kako to da i u 76. godini pevam, na šta ja odgovaram da su to najbolje godine za pevanje. Ja sam mislio da ću biti najstariji na večerašnjem koncertu, ali ipak, Leo Martin je dva meseca stariji od mene“, kaže kroz osmeh Lado i otkriva šta je u međuvremenu radio.

„Za sve ove godine bavio sam se i tv novinarstvom, podučavao mlade muzičare, malo sam se ženio, odgajao decu… a moglo bi se reći i da sam vaš zet, pošto mi je četvrta žena s kojom sam trenutno Aleksinčanka“, navodi Lado, koji je sa nekolicinom evergrin pevača pre nekoliko meseci uz pratnju orkstra Impresija nastpio na Danima Beograda.

Koncert „Vreme festivala“ počinje u 20 časova, a ulaz na Letnju pozornicu je besplatan.

Evergrin festival, u četvrtak 31. maja zatvara koncert niške grupe Kerber i orkestra Impresija, koji će se publici predstaviti u malo drugačijem izdanju, kroz simfo-rok koncert, pod dirigentskom palicom kompozitora Vojkana Borisavljevića, koji je i jedan od inicijatora Evergrin festivala u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com