Društvo

Prvi brucoši na Poljoprivrednom fakultetu u septembaru

Prvu godinu na tri departmana upisaće 105 studenata, od kojih će njih 75 moći da studira o trošku države, a za 30 samofinasirajućih studenata školirana je 60.000 dinara uz mogućnost plaćanja na rate

Univerzitet u Nišu je postao bogatiji za još jedan fakultet, četrnaesti. U pitanju je Poljoprivredni fakultet, sa sedištem u Kruševcu. Prvu godinu na tri departmana upisaće 105 studenata, od kojih će njih 75 moći da studira o trošku države. Za 30 samofinasirajućih studenata školirana je 60.000 dinara uz mogućnost plaćanja na rate. Prvi brucoši ovog fakulteta prijemni ispit će polagati u septembarskom roku, a nakon toga će ući i u slušaonice novog fakultata.

“Akreditacija, odnosno dozvola za rad, novootvorenog fakulteta se očekuje do kraja avgusta, ali i pored toga što se čeka odluka Komisije za akreditaciju, fakultet je u toku leta organizovao pripremnu nastavu za studente koji će, bude li sve teklo po planu, prijemni ispit pogati septembra”, kaže profesor dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

On dodaje da je pripremnoj nastavi prisustvovalo oko 40 kandidata što je solidan broj u odnosu na broj brucoša koji su predviđeni upisnom kvotom.

dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu

“Budući studenti Poljoprivrednog fakulteta moći će da se upišu na jedan od tri ponuđena smera, a to su Stočarstvo, Ratarstvo i povrtarstvo i Voćarstvo i vinogradarstvo”, dodaje dr Vlastimir Nikolić. “Interesovanje za studije poljoprivrede je solidno, ali je važno naglasiti da na jugoistoku Srbije ne postoji visokoškolska ustanova koja školuje kadar za ovu oblast i da su zainteresovani mladi ljudi upićeni na Novi Sad, Beograd ili Čačak”.

Zajednički cilj svih aktera koji učetsvuju u otvaranju novog, Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, je obrazovanje visokostručnih kadrova potrebnih za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji južne i jugoistočne Srbije kroz sticanje akademskih zvanja i veština, dodaje dr Vlastimir Nikolić.

Studenti koji konkurišu za upis u prvu godinu studija polažu ispit iz biologije ili hemije, biraće jedan od ovih predmata, i test opšte informisanosti.

v.d. dekana Poljoprivrednog fakuleta profesor dr Ivan Filipović.

“U prvu godinu osnovnih akademskih studija može upisati lice kooje ima završeno srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju. Prilikom upisa, kandidat može imati najviše 100 poena, na osnovu uspeha iz srednje škole i prijemnom ispitu, a fakultet će besplatno organizovati pripremnu nastavu iz hemije i biologije za polaganje prijemnog ispita za sve buduće studente krajem juna i početkom septembra 2018. godine”, dodaje v.d. dekana ovog fakuleta profesor dr Ivan Filipović.

Grad Kruševac je za otvaranje novog fakulteta obezbedio prostor i opremu za rad. U zgradi u kojoj će se nalaziti Poljoprivredni fakultet uređeni su amfiteatri, učionice, laboratorije i druge prostorije za izvođenje nastave.Budućim studentima na raspolaganju će biti i solidno opremljena biblioteka, čiji će se bibliotekarski fond stalno uvećavati i osavremenjivati, kao i čitaonica. U skladu sa potrebama obrazovnog procesa biće obezbeđeni i svi ostali neophodni uslovi.

“Uloga Univerziteta u Nišu je u ovoj fazi otvaranja novog fakulteta veoma značajna, a to je priprema nastavnih planova i programa i potrebnih profila nastavnika, kao i dokumentacije potrebne za početnu akreditaciju. Univerzitet se prihvatio obaveze da pruži stručnu pomoć pri izboru i studijskih programa”, ističe dr Vlastimir Nikolić.

Predviđene su osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine kao i master studije u trajanju od godinu dana. Univerzitet će pružiti i svu neophodnu pomoć na obezbeđivanju nastavnog osoblja za opšteobrazovne predmete na Fakultetu, kao i neophodne literature za biblioteku u sastavu fakulteta.

Inače, otvaranjem Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, ovaj grad dobija prvi državni fakultet, a Univerzitet u Nišu širi teritoriju svog delovanja na još jedan okrug, Rasinski, gde do sada nije bio prisutan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com