Kultura

Treći pozorišni festival “Teatar na raskršću”

Narodno pozorište Niš treću godinu zaredom organizuje Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“ koji će biti održan od 5. do 12. septembra.

Festival će svečano biti otvoren 5. septembra izvođenjem predstave Dušana Jovanovića OSLOBOĐENjE SKOPLjA, u režiji Gorčina Stojanovića, koprodukcija Narodnog pozorišta Niš i Narodnog pozorišta Leskovac.

Selektor Festivala prof dr Vlatko Ilić odabrao je šest predstava iz Srbije i zemalja u okruženju za glavni, takmičarski deo Festivala:

HRVATSKI PUT KA SREĆI, autorski projekat reditelja Bobe Jelčića, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb, Hrvatska (6. septembar);

Avgust Strindberg, GOSPOĐICA JULIJA, režija Haris Pašović, Opera i teatar Madlenianum, Beograd, Srbija (7. septembar);

Elfride Jelinek, RECHNITZ – ANĐEO UNIŠTENjA, režija Sabin Mitreker, Sarajevski ratni teatar SARTR i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Sarajevo, BiH (8. septembar);

Johanes fon Tepl, ORAČ I SMRT, režija Silviu Purkarete, Narodno pozorište u Jašiju, (“Vasile Alecsandri” National Theatre in Iasi), Jaši, Rumunija (9. septembar);

MY NAME IS GORAN STEFANOVSKI, režija Branislav Mićunović, NU Dramski Teatar Skoplje, Skoplje, Republika Severna Makedonija (10. septembar);

VITEZOVI LAKE MALE, autorski projekat Andraša Urbana, pozorište „Deže Kostolanji“ (“Kosztolányi Dezső”), Subotica, Srbija (11. septembar).

Na zatvaranju Festivala 14. septembra, publika će imati priliku da pogleda predstavu Martena Van Hinta KRALjICA DISKA, u režiji Maržori Boston i Martena Van Hinta, u produkciji Rightsboutnow Inc i Hartefakta, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Pored šest takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program koji će naknadno biti objavljen: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga, predstavljanje umetnika i izložbe…

Foto: Vladan Damjanovic

Festival „Teatar na raskršću“ ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmaciju države Srbije i grada Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti balkanskog kulturnog prostora, kao i razmenu ideja i pozorišnih praksi.

Podsetimo, ovaj festival bio je zakazan za mart ove godine, ali je odložen zbog situacije sa korona virusom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com