Некатегоризовано

U novoj akademskoj godini Univerzitet Niš upisuje 3.299 studenata na budžetu

Broj studenata na osnovnim akademskim, strukovnim, master i doktorskim studijama u akademskoj 2021/2022. godini, koji će biti finansiran iz budžeta republike, je 29.424, saopštilo je Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Najviše budžetskih mesta ima beogradski, dok će Univerzitet u Nišu moći da upiše 3.299 studenata koji će se školovati o trošku države.

Ukupan broj studenata koji se mogu upisati u prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija je 18.083, dok za upis na prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih studija ima 4.612 budžetska mesta. Na master studije na budžetu biće upisano 5.953 studenata, a na doktorske studije 776.

Upis po afirmativnim merama koji se odnosi na studente sa invaliditetom, pripadnike romske nacionalnosti i srpske državljane koji su završili srednju školu u inostranstvu, predviđa 507 budžetskih mesta.

Veliki je broj akreditovanih studijskih programa, a od ove godine biće dostupne i dualne akademske i strukovne studije. Ulaganje u znanje mladih generacija daje rezultate koji su važni, ne samo za živote mladih ljudi, već i za napredak zemlje i njen brži razvoj“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Beogradski univerzitet će ove godine na budžet upisati 9.901 studenta, Univerzitet u Nišu 3.299, Univerzitet u Кragujevcu 2.682 studenata, Univerzitet u Prištini 1.206, Univerzitet u Novom Pazaru 708 i Univerzitetu umetnosti u Beogradu ukupno 287 studenata.

Broj samofinansirajućih studenata koji mogu upisati u prvu godinu, biće poznat nakon što visokoškolske ustanove raspišu konkurse za upis.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com