Kultura

PROVETRAVANJE PESME

Svetski dan poezije manifestacijom PROVETRAVANjE PESME u ponedeljak, 21. marta obeležiće Niški kulturni centar i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša.

Ovaj jednodnevni festival poezije, po 9. put, obeležiće sledeće svečanosti:

Saopštenje Žirija za dodelu 51. književne nagrade “Branko Miljković”.
Saopštenje Žirija za dodelu nagrade “Brankova pohvala svetu”.
Svečana skupština Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, u Maloj sali NKC-a, od 17 sati (početak obeležavanja 70-godišnjice od prvog osnivanja Društva).

U Maloj sali NKC-a u 19 sati razgovor o knjizi Svakidašnje čudovanke Slobodana Stojadinovića, poznatog po literarnom pseudonimu Ču De.

Knjiga predstavlja izbor iz Stojadinovićevog književnog dela koji obuhvata liriku, romanesknu prozu i kratke priče, a koji je priredio prof. dr Goran Maksimović. Objavljena je u izdanju Niškog kulturnog centra 2021. godine, deset godina nakon Stojadinovićeve smrti.

U programu učestvuju:
prof. dr Goran Maksimović, priređivač,
Zoran Ćirić, urednik izdanja.
Poeziju izvode:
Dalibor Popović Pop, predsednik Društva književnika Niša
i Željko Ljubić Piti (Goribor).
Program uređuje i vodi Milena Mišić Filipović.

Slobodan Stojadinović Ču De (Niš, 1948 – Beograd, 2011) završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Poeziju, prozu, likovnu i književnu kritiku objavljivao je od 1967. godine. Bio je član redakcije Srpskog književnog glasnika, glavni i odgovorni urednik Slave, kao i pokretač i urednik časopisa Priča. Radio je i kao urednik u nekoliko izdavačkih preduzeća. Objavljene knjige poezije: Vremenik (1973), Temeljnik (1978), Ponornik (1985), Danajski darovi (1987), Kararuka (1990), Čudeova pevanja (1992), Policijski čas (1994), Brojanje do jedan (1999), Uninije (2002), Moždanik (2003), Raspasana komanda (2006), Krčanov blok (2009) i Nevremenik (2010). Knjige proze: Krotitelji vazduha (2000) i Nevečernji dan (2007). Priredio je za štampu više pesničkih antologija i spomenica. Za književni rad Slobodan Stojadinović dobio je više istaknutih priznanja, kao što su pesničke nagrade “Rade Drainac” (2002) i “Milan Rakić” (2009) i dr.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com