Kultura

PROPAS`- jedna priča o propasti srpskog sela

Tri godine nakon zbirke priča “Deveti tornik” koja govori o mentalitetu seljaka, Violeta se u zbirci “Propas`” ponovo vraća srpskom selu, ovoga puta govoreći o njegovoj propasti.

Knjigu čini 15 potpuno različitih priča, napisanih na dijalektu, kojim ona dugi niz godina pažljivo neguje svoju čitalačku publiku.

“Priče u ovoj knjizi vezuje jezik….prizrensko – timočki i svrljiško – zaplanjski dijalekt,  koji ja koristim i govorim u kući sa svojim porijateljima. Svaka priča je priča za sebe – o našim naravima, o našem mentalitetu,  sa zdravim narodnim humorom. Pisana je jednostavnim stilom jer običan čovek ne trpi metafiziku, on želi da odmah razume sve što pročita i da mu pročitano bude blisko “kaže Violeta.

Knjiga nosi naziv po jednoj od priča –“Propas`”, što je zapravo toponim, georfaski pojam i mesto koje postoji u svim seoskim atarima, koji je Violeta iskoristila da progovori  o propasti – od fizičkog, do vrednosnog i moralnog propadanja društva.

“Propas` je u stvari jedna metafora, govori se ne samo o propasti srpskog sela, već i o beloj kugi kojoj je izložena jugoistočna Srbija, ali i o svakoj drugoj vrsti propadanja, moralnog i društvenog. Čitaoci će sami prepoznati o čemu govorim”, kazala je autorka.

Produktivnost Violete Jović je ogromna. Iza sebe ima tridesetak knjiga, u rukopisu više njih. Ona jednostavno mora da piše jer piše iz srca. Svaka njena knjiga govori o nečem viđenom i emocionalno doživljenom, što se jednostavno mora zabeležiti. Krade od zaborava sve što je vredno iz ovog kraja i puni knjige jednu za drugom.

Najnovija knjiga  “Propas` i druge zaboravljene priče”  biće predstavljena 26. februara u 18 sati na Svetosavskom sajmu knjiga u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com