Ekonomija

Promocija aktuelnih programa podrške preduzetništvu

Regionalna razvojna agencija Jug i Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, organizuju promociju finansijskih i nefinansijskih programa podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u 2019. godini.

Na promociji će biti predstavljeni programi podrške peduzetništvu u 2019.godini koje raspisuje Razvojna agencija Srbije, Ministarstvo privrede i Fond za razvoj.

“Cilj nam je da preduzetnici i oni koji to žele da postanu dobiju informacije o tome šta im je sve potrebno da započnu posao, kako da dođu do podrške za dalji razvoj biznisa, ali i kako da ostvare dobre poslovne rezultate, da smanje broj neuspelih privrednih subjekata, povećaju broj zaposlenih, podstaknu izvoz i plasman proizvoda i usluga na inostaranim tržištima, te da doprinese njihovom uspešnom poslovanju i opstanku na tržištu, kao i sigurnost da nisu sami u svojim poslovnim poduhvatima”, ističu organizatori.

Oni pozivaju privrednike da u što većem broju podnesu prijave na nekom od aktuelnih konkursa i iskoriste preostala dostupna sredstva namenskog karaktera, a kroz sufinansiranje, za unapređenje njihovog poslovanja.

Neke od aktivnosti koje se kroz aktuelne programe podrške sufinansiraju su:

  • Nabavka opreme, mašina, alata, proizvodnih vozila, specijalizovanih softvera i td.
  • Uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja – sertifikacija i resertifikacija;
  • Usaglašavanje proizvoda sa zahtevima tehničkih propisa i standarda;
  • Nabavka i/ili implementacija i/ili parametrizacija i/ili nadgradnja specijalizovanog softvera – „ERP” , koja mora obuhvatiti i module koji se odnose na proizvodne procese.
  • Učešće i na međunarodnim sajmovima u inostranstvu.

Biće predstavljene i druge inicijative, mere i projekti koje MSPP sektor može da koristi kako bi se razvijao, kao i dobri primeri iz prakse, najavljuju.

“Prilikom promocije programa, posebnu pažnju ćemo posvetiti predstaljanju „EEN” Evropske mreže preduzetništva”, kažu organizatori i dodaju da se usluge koje pruža EEN mreža malim i srednjim preduzećima, odnose se na internacionalizaciju njihovog poslovanja, podršku u pristupu finansiranju, podršku pristupu programima i fondovima EU, informisanje o propisima i pravilima EU i sl.

Mala i srednja preduzeća mogu da koriste usluge EEN mreže kao što su: korišćenje EEN baza poslovne saradnje za prekogranično poslovno povezivanje, učešće na međunarodnim poslovnim susretima po sistemu unapred organizovanih sastanaka i poslovnim misijama, pomoć prilikom transfera tehnologija, zaštite intelektualne svojine i razvoja istraživačkih projekata, odgovori na upite u vezi sa propisima EU, dostavljanje informacija o mogućnostima korišćenja sredstava EU i pronalaženje partnera za zajedničko apliciranje za ista ta sredstva, dostavljanje informacija o međunarodnim i EU tenderima, dostavljanje informacija o zakonima i tržištu, internacionalizacija poslovanja u drugim državama sveta, itd.

Pomocija navedenih programa podrške biće održana u četvrtak, 22.08.2019.godine, sa početkom u 12 časova, u maloj sali Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga, Ul. Dobrička 2 Niš.

Zbog ograničenog broja mesta, svi zainteresovani privrednici svoje prisustvo bi trebalo da potvrde putem mejla na adresu maja.virijevic@rra-jug.rs do četvrtka 22.08.2019. do 10 časova, a za sve dodatne informacije možete se obratiti na brojeve telefona 018/515-447 i 060/56-000-86

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com