Društvo

Priroda za vodu

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22.marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obeležava u celom svetu. Ovim datumom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Tema Svetskog dana voda 2018. godine je “Priroda za vodu”, a proučava prirodna rešenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. veku. Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvaliteta vode.

Foto: Naissus Niš

Danas, 2,1 milijarda ljudi živi bez sigurne pitke vode kod kuće, što utiče na njihovo zdravlje, obrazovanje i život.

Cilj održivog razvoja obavezuje svet da obezbedi da svako ima pristup ispravnoj pijaćoj vodi do 2030. godine i uključuje ciljeve zaštite prirodnog okruženja i smanjenja zagađenja.

U Srbiji voda dobrog kvaliteta

U JKP”Naissus” potvrđuju da ovaj kraj ima dovoljne količine pijaće vode, koja je odličnog kvaliteta pod stalnim nadzorom licencirane laboratorije i Instituta za javno zdravlje Niš.

Foto: Naissus Niš

“Ovih dana smo svedoci da voda iako je najvažniji resurs i neophodna za zdravlje ljudi, usled obilnih padavina prouzrokuje veće količine koje poplavljuju objekte i stvaraju materijalnu štetu. Aktuelna je situacija u Naselju 9. maj i radnoj zoni Donje Međurovo. JKP”Naissus” nastavlja pomoć najugroženijima i stalno angažovanje na odbrani nasipa i zaštiti imovine i objekata”, saopštilo je ovo preduzeće.

Nova decenija će započeti Svetskim danom voda 22. marta 2018. godine i u centar pažnje stavlja održivi razvoj i integralno upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te sprovođenje međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu.

Predstojeća dekada treba da ponudi odgovore i rešenja na neka od glavnih pitanja današnjice – kako smanjiti poplave, suše i zagađenja vode?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com