DruštvoSport

Praznik na „Olimpu Babušnice“

Istinski planinarski praznik odigrao se ovog vikenda na Stolskoj planini kod Babušnice. Planinarsko društvo „Preslap“ uspešno je organizovalo uspon na vrh Golemi Stol i animiralo je dolazak stotinak planinarki i planinara iz Niša, Babušnice, Jagodine, Bojnika, Leskovca i Grdelice.

Golemi Stol, popularni „Olimp Babušnice“, simbol oblasti Lužnica, u srcu je svih Lužničana, ma gde živeli. Nema u Srbiji planinskog vrha sa tako pravilim trapezoidnim oblikom. Kada se Lužničanima pomene Golemi Stol, oni pomisle na celu oblast Lužnice, a onima koji žive daleko od kraja iz koga potiču, zaigra srce. A ako pomenemo Lužnicu, prva asocijacija svakako će biti upečatljivi Golemi Stol.

„Uspon je izveden trasom iz sela Stol. Do vrha je valjalo savladati oko 6 kilometara trase, uz visinsku razliku od oko 600 metara. Vreme je bilo izuzetno povoljno za planinarenje. U podnožju Golemog Stola, bilo je prilično toplo, činilo se se uspon odvija u proleće. Prva trećina trase izvedena je po uglavnom ravnom terenu, a napuštajući atar sela Stol, planinari i planinarke sasvim jasno su videli vrhove Mali Stol i Golemi Stol. Impresivno, poput neosvojive tvrđave, izgledao je vrh Golemi Stol, te i ne čudi zašto ga narod Lužnice smatra mestom po kome se svuda u svetu prepoznaje lužnička oblast“, kažu u PD „Preslap“.

Druga trećina uspona odvijala se strmijom deonicom kroz gustu, stoletnu, listopadnu šumu, u kojoj se još prilično snega zadržalo, ali to je stvaralo idilični doživaljaj. Poslednja trećina trase vodila je najpre ravnom deonicom, a pred samim vrhom savladan je kratak, ali strm uspon. Na Golemom Stolu takođe nije bilo hladno, te su planinari mogli duže boraviti na ovom zaista posebnom mestu. Nagrađeni su fantastičnim vidicima: panoramskim pogledom na Babušnicu, pogledm na ceo masiv Stolske planine i ka vrhovima oko sela Vava i ka vrhovima prema Zvonačkoj Banji, pogledom na Ruj planinu, pogledom na Talambas planinu, pogledom na Suvu planinu, pogledom na Staru planinu.

„Svi učesnici koji su krenuli na uspon, lagano, sigurno i bezbedno su se popeli na Golemi Stol, i spustli nazad u selo Stol. Zasluge za ovaj podvig idu vodičkom timu, koji su činili Branislav Todovorić i Milan „Lane“ Stojilković iz Planinarskog društva „Preslap“, a od velike pomoći bili su i Saša Aranđelović, filozof i pisac iz Babušnice, i Ivica Aranđelović iz Planinasko-biciklističkog kluba „Zmaj sa Radana“ iz Bojnika“, napominju u niškom planinarskom društvu.

Foto: PD „Preslap“

Svojevrsni junak akcije bio je bicilista Dalibor Stanković iz Leskovca, koji se najpre biciklom dovezao u selo Stol,a potom svoj bicikl, gurajući, popeo na vrh Golemi Stol!

Foto: PD „Preslap“

Planinarske staze u oblasti Lužnica, odlično su uređene i obeležene, i to je još jedan primer saradnje planinarskih sportskih udruženja sa lokalnim samoupavama. Osim ove predivne staze, još su dve važne staze uređene na Stolskoj planini, kada je Turistička organziacija opštine Babušnica podržala Planinarski klub „Ruj 1706“ iz Babušnice. Jedna od tih staza je „5 vrhova Stolske planine“, da druga je staza od sela Studena do vrha Rnjos.

Foto: PD „Preslap“

Lužnički kraj, stoga, idealno je odredište za ljubitelje prirode, aktivnog odmora i sportova na otvorenom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com