Društvo

JKP “Naissus” ulaže u sanaciju korita reke Lužnice izvorišta “Ljuberađa”

JKP “Naissus” Niš je opredelio sredstva za izradu sanacije hidrotehničkih objekta koji su pretrpeli oštećenja zbog obilnih padavina i nepovoljnih temperaturnih uslova u slivnim područjima reke Lužnice i Koritnice na teritoriji opštine Babušnica i doveli do porasta vode na većini vodotoka. Vrednost sanacionih radova iznosi oko 90 miliona dinara.

Ugrađeno je 130 kubnih metara kamena i betona. Radove je izvela VDB “Erozija” Niš, a JKP “Naissus” je uložio određena sredtsva oko pupmne stanice kao najugroženije deonice.

U zoni pumpne stanice “Ljuberađa” izvedeni su radovi na sanaciji temelja potpornog zida i dela platoa jer je postojao rizik da se ugrozi sama stabilnost objekta pumpne stanice.

“Prethodne poplave na ovom području načinile su određenu štetu na koritu reke Lužnice koja je početak našeg sistema Luberađa – Niš. JKP “Naissus” kao preduzeće koje brine, ne samo o vodosnabdevanju Niša, nego i Babušnice i dela Bela Palanke uložililo je sopstvena sredstva, pet miliona dinara za osnovnu sanaciju”, kazao je v.d. direktora JKP “Naissus”, Goran Milosavljević.

Milosavljević dodaje da pored toga očekuju i pomoć Republike i pomoć Republičke direkcije za izgradnju. Pripremljen je i projekat koji je može biti fazni, ali i predviđa određenu sanaciju ovog dela korita Lužnice.

“Ovo je samo početak na početku našeg magistralng cevovoda Ljuberađa  – Niš, a kada radovi u Ljuberađi budu završeni, idemo dalje prema Nišu, tako da regionalni sistem koji ide od Babušnice do Niša dugačak 85 kilometara u jednom trenutku bude kompletno rekonstruisan i da Nišlije dobiju sigurnost u vodosnabdevanju za čitavo jedno stoleće”, ističe.

Prema njegovim rečima, izvorišta su u odličnom stanju, a izdašnost je vrlo dobra što je veoma bitno za građane  jer vode ima dovoljno.

“Ovo izvorište je svakako najvažnije našu opštinu jer se vodom snabdevaju svi građani. Posle 30 gdina smo počeli da rešavamo probleme JKP “Komunalac” iz Babušnice i “Naissusa” i napravimo reprogram, tako da su krenule isplate dugovanja prema niškoj firmi”,  kaže predsednica opštine Babušnica, Ivana Stojčić.

Dodala je će meštanima sela Ljuberađa biti umanjnei računi za vodu ili će dobiti besplatno nekoliko kubika vode.

Babušnica je posle 10 godina počela da plaća svoje obaveze prema JKP “Naisuss”.

Gradonačelnica je najavila obilazak niških sela koja imaju problem sa vodosnabdevanjem, kako bi pronašli trajni način za rešavanje problema u vodosnabdevanju. Prva stanica je selo Rujnik.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com