Društvo

Poslednja konferencija četiri ambasade, „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” održana u Nišu

Četvrta po redu konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” održana je u Naučno tehnološkom parku u Nišu. Ovu konferenciju organizovala je ambasada Švedske uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade u Srbiji: Danske, Finske, Norveške. Ove četiri ambasade, podokriljem Nordijskog saveta ministara,organizovale su seriju događaja na temu zelene tranzicije u Novom Sadu, Beogradu, Čačku i Nišu. Konferencija u Nišu je inače i poslednja, a cilj je  podizanje svesti ključnih lokalnih partnera o važnosti zelene tranzicije, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj oblasti.

Zelena tranzicija je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i biznisa oko njega. Fokus konferencije je na zelenom i održivom poslovanju i na prenošenju iskustava o tome kako poboljšati proizvodne procese, uključiti principe cirkularne ekonomije, digitalizovati poslovanje i istovremeno povećati produktivnost i efikasnost i trošiti manje resursa.

Foto: Ambasade nordijskih zemalja

Proizvodna industrija u Srbiji treba da uvede nova rešenja kako bi unapredila svoju efikasnost, ekološku održivost i bila konkurentna na evropskom i globalnom nivou. Efikasnost je ključna, jer troškovi rada i energije rastu, a potražnja za održivim proizvodima i rešenjima će vremenom biti sve veća. Potrebna je neodložna akcija i promena pristupa lokalnih kompanija”, istakao je finski ambasador Kimo Lahdevirta otvarajući konferenciju u Nišu.

Poznato je da nordijske zemlje imaju blisku saradnju na mnogim poljima, kao što je poznata i nordijska solidarnost sa drugim zemljama i stalna nastojanja da svoja iskustva i najbolju praksu prenesu drugima.

“Nama je posebno drago da se kao partneri ambasadama javljaju četiri Naučno-tehnološka parka u Srbiji. Nadam se da će ubuduće i ove četiri ambasade sa nama, kao jednom novom infrastrukturom koja je na raspolaganju u Srbiji, raditi mnoge stvari. Danas ćemo čuti nordijska iskustva, ali i neke izazove sa kojima se mi kao država susrećemo. Saznaćemo i prilike koje bi trebalo da iskoristimo kroz digitalizaciju i zelenu tranziciju” rekao je   Milan Ranđelović, direktor, Naučno tehnološkog parka Niš.

Foto: S.T.

On očekuje da će kroz niz događaja i aktivnosti koji su vezane za zelenu ekonomiju, u narednom periodu u Naučno-tehnološkom parku osim četrdesetak kompanija iz oblasti informacionih tehnologija imati i one koji se bave zelenim tehnologijama, energetskom efikasnošću, cirkularnom ekonomijom, a sve zarad otvaranja industrije u kojoj mi možemo biti konkurentni.

Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski Grad Niš može da bude ponosan jer nas nordijske zemlje prepoznaju kao partnera na putu zelene transformacije.

“Mi smo pre godinu i po dana bili na jednoj ovakvoj konferenciji na kojoj smo najavljivali postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a danas već možemo da se pohvalimo da radovi dobro teku i da je to jedna od najvrednijih invensticija u oblasti zaštite životne sredine u Sribiji vredna 85 miliona evra. Ono što je najvažnije je da primeri dobre prakse koji su se pokazali u nordijskim zemljama mi možemo ovde da primenjujemo, ali naravno svi zajedno treba da promenimo i svest ljudi”, istakla je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ona je naglasila da je potrebno vreme da od jedne linearne ekonomije pređemo na takozvanu cirkularnu i da ono što kupimo potrošimo i bacimo, možemo da iskoristimo da kupimo, potrošimo i recikliramo kako bi smo na taj način bili pravi partneri.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com