Društvo

Porodica ili posao: Koliko žene rade besplatno?

Gledano prema jazu između zarada žena i muškaraca, u Srbiji su žene radile besplatno od 23. novembra do kraja 2016-te, pokazalo je istraživanje londonskog Ekspert marketa.

Uzimajući u obzir prosečne zarade žena kao procenat zarade muškaraca, Ekspert market je izračunao kada žene širom Evrope tokom godine počinju da rade praktično besplatno.

I žene u Švajcarskoj su od 21. oktobra do 31. decembra 2016. godine radile besplatno. Ipak je jaz između plata žena i muškaraca u toj zemlji i Španiji manji nego u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Austriji.

Najmanji jaz između zarada žena i muškaraca među 40 evropskih zemalja je u Sloveniji, a Srbija je na 10. mestu sa razlikom između “muške” i “ženske” plate od 11 odsto. 

Najslabije je plasirana Bosna i Hercegovina, gde muškarci imaju za 46 odsto veće plate od žena, što znači da su žene u toj zemlji još od 15. jula radile “za džabe”.

U Sloveniji žena u proseku primi 96,8 odsto plate muškarca, tako da su besplatno radile od 18. decembra, a među prvih deset sa malim jazom u zaradama su i Malta, Poljska, Norveška i Italija.

Od zemalja iz okruženja, manja razlika u platama žena i muškaraca nego u Srbiji beleži se u Hrvatskoj, gde su plate žena manje za 7,4 odsto, dok u Makedoniji jaz dostiže 18 odsto a u Albaniji 17,4 odsto.

U proseku u Evropi žene zarađuju za 17 odsto manje od muškaraca i to znači da su Evropljanke besplatno radile od 31. oktobra do kraja godine.

Žena, majka i sve njene druge potrebe

Ovi podaci između ostalog ukazuju da položaj žena u savremenom društvu nije na zavidnom nivou i da stalno moraju da balanisraju između porodice i posla.

Kako istovremeno biti dobra majka, supruga, domaćica, kćerka, uspešna poslova žena otkriće svim zainteresovanim Nišlijkama Centar za mame koji 28. januara organizuje besplatnu radionicu „Žena, majka i sve njene druge potrebe“.

„Često su uloge žene određene preuzetim navikama i očekivanjima, a manje svešću o samoj sebi i svojim željama. U čemu je specifičnost kolektivne predstave majke u Srbiji ? Kvaliteti i uloge žene su mnogostruki i individualno specifični. Preterana identifikacija isključivo sa jednom ulogom ili vrednošću dovodi do osećanja nezadovoljstva i rastrzanosti. Kako sve to razumeti i razvijati u oblikovanju svoje lične životne priče govoriće se na besplatnoj radionici, a koju će voditi Snežana Kitanović psihodinamski psihoterapeut, spec. med.psihologije podeli će svoje iskustvo kao roditelj i žena sa punim radnim vremenom, kako je se ona snašla u podeljenim i raznovrsnim ulogama savremenog doba koje prate jednu ženu i majku“, kaže koordinatorka Centra za Niš, Natalija Mladenović Filipović.

Inače, ovo je prva radionica Centra za mame koji se zalaže za radna prava mama, organizuje besplatne treninge i radionice, umrežuje i podržava mame i promoviše zdrav i aktivan stil života.

Radionica će biti održana u prostorijama vrtića u Dobričkoj ulici 3a, iza zgrade Banovine, a prijave za učešće slati na nis@centarzamame.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com