Politika

POKRET ZA PREOKRET: Кoliko je preminulih od korona virusa u Nišu?

Gradski odbor Pokreta za preokret Niš traži odgovor od nadležnih u Nišu, odnosno Кliničkog centra i gradske vlasti – koliko je preminulih ljudi u Nišu od kovida 19, odnosno korona virusa.

 

„Tražimo podatak da li je to 77 preminulih prema jednim podacima Instituta za javno zdravlje za period od 11. marta do 1. juna ili podaci koji su u tabeli tabeli Instituta Batut po kojima je u Nišu preminulo 243 ljudi, ili treći da je priminulo 360 ljudi, prema podacima kapele na gradskom groblju. Pošto je osoblju u Кliničkom centru Niš zabranjeno da iznose bilo kakve informacije o broju umrlih, ali i o stanju u toj zdravstvenoj ustanovi, građani moraju da budu obavešteni istinito o broju umrlih i zaraženih jer je to bitno zbog opšte informacije građana o zdravstvenoj opasnosti i zaštite zdravlja njih i njihovih porodica“, navodi se u saopštenju Pokreta.

 

Trenutno se građani obaveštavaju po principu „čuli smo to i to“, „zaražen je taj i taj“, „umro je taj i taj“. Bolja informinasost o pandemiji u Nišu je postojala u prošlim vekovima. Jedino što građani vide su redovi ispred „kovid“ ambulanti, umrlice i izmorene zdravstvene radnike.

„Istinite informacije su bitne i zbog ocene građana o adekvatnosti uvedenih mera od strane gradske vlasti u Nišu. Neke od njih su nelogične, npr. mogućnost da se izlazi u klubove i da ne moraju da se nose maske dok se sedi i sl. „, navode.

 

Posebno je pitanje odgovornosti gradskih vlasti po pitanju ukidanju gotovo svih mera predostrožnosti pred izbore. Gradska vlast ih je mogla zadržati i pored neodgovornosti Кriznog štaba u Beogradu i Vlade Srbije. Svako će morati da odgovara za svoje postupke. Već sada je jasno da je gradska vlast saučesnik u širenju epidemije jer nije preduzela mere iz svoje nadležnosti i nije ukazala na opasnost širenja epidemije usled održavanja lažnih izbora.

Dok čekamo odgovore od gradske vlasti Pokret za preokret u Nišu apelujemo na građane da budu odgovorni prema sebi i prema drugima, da nose maske u zatvorenim prostorijama i da drže distancu.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close