Politika

POKRET ZA PREOKRET: Nišlije ne smeju da trpe posledice najavljene legalizacije nadzidanih zgrada

GO Pokret za preokret Niš traži transparentnost i zakonito postupanje u procesu legalizacije nadzidanih zgrada u Nišu, koji je najavio Grad Niš. Neke od tih zgrada su zbog nadziđivanja oštećene, a neke su počele da tonu, saopštio je ovaj pokret.

Pokret za preokret Niš smatra da pitanje ovih zgrada treba da se reši, ali da to mora da se sprovede kroz proveru eksperata da li su one bezbedne za život.

“Niko do sada nije utvrdio da li je statika tih zgrada narušena. Smatramo da se legalizacija nadzidanih spratova može da sprovede samo u slučaju da se dokaže da su nadograđene grade bezbedne za život. Sve ostalo predstavlja pravno nasilje koje može da se odrazi na bezbednost građana koji žive u tim zgradama”, smatra ova partija.

Grad je najavio proces legalizacije nadozidanih zgrada, ali je sve u vezi toga je za Pokret za preokret nejasno i netransparentno.

“Građani moraju da dobiju informaciju od eksperata i nadležnih institucija o tome da li su objekti u kojima žive bezbedni. Nadograđivanja ovih zgrada odnosno dodavanja novih spratova, ranije sazidanim zgradama od početka je bilo sporno. Neki stanari nisu znali da će zgradama biti dodavano potkrovlje već im je rečeno da se samo radi o sređivanju fasade. Pokret za preokret postavlja pitanja da li je ovo naknadno doziđivanje stanova u zgradama gde to prvobitno nije bilo planirano bio samo način zarade za investitore bliske SNS? Prilikom radova na ovim zgradama bilo je više problema. Tako u zgradi u Orlovića Pavla, u blizini gradske kuće, u kojoj je po projektu bio planiran lift, za koji je ostavljen prostor, lift nikada nije ugrađen, da bi nakon nekog vremena prostor za lift bio zatvoren vratima bez brave, koja su pričvršćena sa dve tanke drvene letve. Stanari su ostali bez obećanog lifta ali su „dobili“ rizičan prostor u kome neko može da strada”, ističu.

Foto: Pokret za preokret

Pokret za preokret traži da Grad Niš preispita odluku o najavljenom načinu legalizacije nadzidanih spratova i da se obezbedi uslovi za statičku sigurnost ovih zgrada i kvalitetno stanovanje, kao i poštovanje zakona.

Da podsetimo, Veće grada Niša usvojilo je  odluku koja će omogućiti legalizaciju objekata pri čijoj su gradnji investitori premašili dozvoljenu spratnost za tri etaže, a do sada je legalizacija bila moguća samo u slučaju da je prilikom gradnje izgrađen sprat više od dozvoljenog.

Vršilac dužnosti načelnika gradske Uprave za građevinarstvo Goran Zdravković rekao je tada da će jedan od osnovnih uslova za ozakonjenje objekata, kod kojih je spratnost prekoračena, biti vidljivost objekta na satelitskom snimku iz 2015. godine. Zdravković je kazao da je odluka o povećanju spratnosti sa jedne na tri etaže doneta zbog toga što veliki broj građana koji su kupili stanove ne mogu da se usele u njih jer se investitor nije pridržavao dozvoljene spratnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com