Društvo

Počeo 11. volonterski kamp za tinejdžere “Summer in Toponica”

Tradicionalni volonterski kamp “Summer in Toponica” otvoren je danas u selu Donja Toponica nadomak Niša.

Na ovogodišnjem 11. Međunarodnom kampu koji traje do 12. jula, učestvuju volonteri, starosti od 15 do 17 godina, iz Turske, Francuske, Italije, Španije i Srbije.

 

Od 2012. godine kada samo počeli do sada je kroz ovaj program u Donju Toponicu došlo više od 130 volontera iz gotovo 20 zemalja sveta. Ideja kampa je pre svega druženje i sticanje znanja i iskustava o značaju volonterskog rada za život jedne zajednice. Na ovaj način volonteri mogu da upoznaju Srbiju i turističke potencijale Niša i okolnih mesta, ali i da ponešto nauče i o drugim kulturama“, kaže Slobodan Dimitrijević iz Grupe Kobra, koja u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije iz Beograda, poslednjih sedam godina organizuje letnje druženje mladih volontera.

Tokom dve nedelje, koliko traje kamp, 14 tinejdžera volontera će učestvovati na radionicama na temu diskriminacije i jednakosti, a pružena im je i mogućnost da, upoznaju život meštana Donje Toponice i da prezentuju svoje ideje i doprinesu razvoju ove zajednice.

Kamp “Summer in Toponica” nije samo predavanje ili istraživački rad. Imaćemo i kreativne radionice, kulturni i zabavni program, brojne sportske aktivnosti, a u planu je da volontere upoznamo i sa kulturno-istorijskom baštinom Niša i okoline. U život kampa aktivno se uključuju i meštani, koji se utrkuju da što bolje pokažu gostoprimstvo našim volonterima. Ovo je 11. put da organizujemo kamp, odaziv je dobar, samo da nas još i vreme posluži”, ističe Dimitrijević.

Grupa Kobra ove godine organizije još dva međunarodna volonterska kampa koji počinju 14. i 28. jula 2018. godine. Zanimljivo je da je prošle i ove godine veliki broj volontera došao iz Italije zbog direktne avio linije Milano – Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com