Društvo

Međunarodni volonterski kamp „NiFoTurizam’17“

NiFoTurizam – međunarodni volonterski kamp u Nišu koji traje od 31. jula do 11. avgusta, privodi se kraju. Volonteri, uzrasta od 18 do 25 godina, njih 15- oro iz Italije, Španije, Rusije i Srbije učestvuju na međunarodnom volonterskom kampu koji organizuje udruženje „Zeleni ključ sa NiFoto kolektivom u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije. Podršku ovom projektu dalo je Ministarstvo omladine i sporta RS kroz program “Mladi su zakon”.

“Za kamp smo obezbedili podršku grada Niša, opština Crveni Krst i Niška Banja, kao i drugih društveno odgovornih kompanija Unijapak, Yumis, E RECIKLAŽA, Dijamant, Frikom, Makinternacional, Beni sokovi, Pekara Brankovic, Tvojih 5 minuta Don Don, Nisvil, a podršku su dali  i naši drugari PAK Mosor, biciklistički klub NAISSUS018, Super radio i Niške Vesti”, kazala je Olivera Milošević iz NVO “Zeleni ključ”.

Tokom 10 dana kampa volonteri su obilazili grad Niš, posebno okolinu, fotografisali grad, letnju festivalsku džez atmosferu kada je Niš sasvim drugačiji grad i ostavlja utisak  da ima razvijen turizam.

“Poseban akcenat smo stavili na okolinu grada Niša, sela i prirodne lepote, bogato kulturno istorijsko nasleđe i potencijalna izletnička mesta”, dodaje Milošević.

Rezultati rada učesnika kampa biće prikazani na izložbi fotografija, u četvrtak 10. avgusta, u gradskoj bašti od 19 časova.

“Iz ugla mladih ljudi, zabeleženi trenuci okoline Niša i samog grada, kroz njihove objektive, biće svojevrsna promocija značaja očuvanja prirodnih i kulturno istorijskih bogatstava kojima Niš obiluje, ali i poseban vid edukacije, stanovnika Niša”, objašnjava Olivera Milošević.

Baza fotografija, koja je nastala tokom kampa, još jedan je rezultat rada mladih volontera. Volonteri su učestvovali u simboličnom raščišćavanju keja  kako bi zajedno ukazali na potrebu i značaj reciklaže i pravilnog postupanja sa otpadom. U gradskoj bašti postavili su mozaike sa motivima biljaka i životinja, urađene na sličnom volonterskom projektu i na taj način ulepšali jedinstven gradski prostor.

“Zahvaljujemo se i medijima koji su nas pratili ovih desetak dana i širili pozitivnu energiju sa našeg kampa. Ovaj kamp bio je lepo iskustvo za nas iz Zelenog ključa, pozitivno dešavanje i dobrobit za grad Niš, a volonteri će, za sada je tako, otići sa divnim uspomenama i vratiti se još neki put”, zaključuje Olivera Milošević.

Međunarodni volonterski kampovi

Međunarodni volonterski kampovi su jedinstveni oblik volonterskog rada i u svetu postoje 100 godina dok se u Srbiji održavaju poslednjih 28. Učesnici iz različitih zemalja radom na kampovima daju svoj doprinos pre svega razvoju lokalnih zajednica u kojima se realizuju.

Kroz ovogodišnji program MLADI SU ZAKON, omogućena je realizacija 34 međunarodna volonterska kampa širom Srbije u koje će se uključiti više od 630 mladih ljudi iz inostranstva i cele Srbije, a koji će se na svrsishodan način staviti na raspolaganje u službu razvoja lokalnih zajednica, u ukupnoj dužini od 460 dana i 38.000 volonterskih sati.

Direktnu realizaciju međunarodnih volonterskih kampova, Ministarstvo je finansiralo sa 3 miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com