Društvo

Oko 80 zemalja sveta čeka volontere Srbije

Počela je nova 27. sezona volonterskih kampova. Pod sloganom “Svet je knjiga a volontiranje okreće stranice” počelo je prijavljivanje za učešće na međunarodnim volonterskim kampovima širom sveta.

Godišnje se održi gotovo 3000 kampova. Volonteri Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije, 27. godinu za redom imaju priliku da putuju u više od 80 zemalja.

Međunarodni volonterski kampovi okupljaju volontere i volonterke koji žele da doprinesu poboljšanju uslova života u nekoj zajednici radeći na poslovima od javnog interesa koji su isključivo neprofitnog karaktera (renoviranje ili građevinski radovi, poljoprivredni radovi, rad sa decom ili osobama sa smetnjama u razvoju, arheološki kampovi, briga o životinjama…).

Tokom dve do tri nedelje koliko provedu zajedno na nekom od volonterskih kampova pored rada, volonteri uče nove veštine, razvijaju volonterski stav i aktivan odnos prema društvu u kom se nalaze ali stiču i prijatelje za ceo život.

Naši članovi i članice odlaze na kampove u inostranstvo a Volonterski servis Srbije, zajedno sa preko 53 lokalne partnerske organizacije u našoj zemlji godišnje održi preko 35 volonterskih kampova kako bismo uzvratili gostoprimstvom volonterima i volonterkama iz celog sveta.

Razmenu smo tokom 2015. godine imali sa 66 organizacija iz 31 zemalje sveta. Zemlje u koje su naši volonteri najviše išli na kampove tokom prethodne sezone su Nemačka (31%), Italija (13%), Francuska (13%), Španija (10%), Turska (5%), Rusija (4%).

Detalji o načinu prijavljivanja nalaze se na internet stranici Mladih istraživača Srbije www.mis.org.rs .

Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije zalaže za razvoj i promociju volonterstva i kao organizacija smo jedan od osnivača i članica KOMS-a, pridružena članica NAPOR-a i članica međunarodnih mreža: Alliance of European Voluntary Service Organizations, CCIVS – Coordinative Commitee of International Voluntary Service, YEE – Youth and Environment Europe, a partner smo mreže Service Civil International u Srbiji. MIS je jedan od osnivača regionalne mreže SEEYN – Mreža mladih Jugoistočne Evrope.

Registrovani smo kao organizacija za mlade pri Ministarstvu omladine i sporta, a kao organizator volontiranja pri Ministrastvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com