Društvo

Počela sa radom „knjižara pod vedrim nebom“

Do početka nove školske godine ostalo je još tačno mesec dana i pravo je vreme da se počne sa kupovinom udžbenika. Oni roditelji čija su deca odlučila da uče iz već korišćenih knjiga uveliko obilaze „knjižaru pod vedrim nebom“ koja se nalazi u parku kod Tvrđavskog mosta, odnosno na početku Keja Kola srpskih sestara ili kod spomenika Nadeždi Petrović. Prodavaca nema mnogo, ali kupci sve češće dolaze. U ponudi su knjige uglavnom za učenike osnovnih škola, a već od iduće nedelje tu će moći da se kupe i knjige za srednjoškolce. Prodavci kažu da je uz kupovinu moguća i razmena udžbenika. A to znači da za dva stara udžbenika koji su roditelji doneli mogu da dobiju jedan takođe stari, ali postoji mogućnost i razmene jedan za jedan.

„Kod nas mogu da se nabave i udžbenici koji su baš očuvani kao da su novi, nemaju čak ni one čuvene „uši“  na listovima koji se vremenom naprave“, kažu prodavci. „Prodajemo udžbenike za  treći i četvrti razred kao i za sedmi i osmi. Mogu da se kupe i udžbenici za prvi i peti razred ako uspemo da ih nabavimo jer su oni prošle godine menjani. Nema samo udžbenika za drugi i šesti razred koji sada izlaze iz štampe“, objašnjavaju prodavci.

U „knjižari pod vedrim nebom“ udžbenici se prodaju po ceni od 200, 250 do 300 i retko kada za 400 dinara.

Foto: V. P.

„Cene novih kompleta se kreću od 5.000 dinara za prvi razred osnovne škole, preko 15.000 za peti, do preko 16.000 za osmi razred. Što je više knjiga u kompletu to je komplet skuplji. Kod nas roditelji udžbenike kupuju upola cene od onih u knjižarama. Pa ako je tamo potrebno da izdvoje 15.000 kod nas će ih komplet koštati 6,5 do 7.000 dinara“, objašnjava jedan prodavac.

Cenu udžbenika  diktira i potražnja, pa su najtraženiji udžbenici i najskuplji.

„Najviše se traže istorija, geografija, biologija, čitanke, ali i tehničko“, dodaju vlasnici polovnih udžbenika. „Oni su i najskuplji, ali za sve možemo da se dogovorimo“.

Foto: V. P.

Oni pručuju roditeljima da samo, kada dolaze da kupe udžbenike, ponesu sa sobom spisak koji su dobili u školi, jer se od škole do škole razlikuju traženi izdavači. Njima to malo otežava posao ali šta je tu  je.

„Svake godine kupujemo polovne udžbenike i ništa nam to ne smeta. Čak i mlađe dete nastavi da uči iz istih knjiga, ako se ne menjaju, a mi uštedimo i za taj novac nabavimo ili novi ranac ili ostali školski pribor. Dobro je i nama i prodavcima. Mi malo uštedimo, oni malo zarade“, iskrena je majka jednoh četvrtenca iz Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com