Politika

Odbornik Stanković traži od Grada da nadoknadi novac roditeljima koji su dali za udžbenike

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine Grada Niša, podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se novac koji su roditelji dali za udžbenike za školsku 2022/2023. godinu nadoknadi u punom iznosu, kao i da se budžetom Grada za 2023. godinu predvide sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola.

 

“Činjenica je da je većina građana Niša u nezavidnoj materijalnoj situaciji i da su veliki troškovi školovanja dece. Roditelji su i ove godine morali da izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara samo za komplet knjiga, a gde su ostali troškovi za odeću, obuću, ranac itd. Zbog visoke cene udžbenika, za opremanje školaraca potrebna je minimum jedna prosečna plata.

U većini drugih zemalja u našem okruženju, od Slovenije, preko Hrvatske, pa sve do Crne Gore i Severne Makedonije, udžbenici za sve đake koji pohađaju osnovnu školu su besplatni”- rekao je Miodrag Stanković odbornik Skupštine Grada Niša.

Grad Beograd je obezbedio kao i ranijih godina besplatne udžbenike za sve đake prvake i neće morati da ih vraćaju. Grad Beograd obezbeđuje takođe tablete, karticu za besplatni internet i digitalne udžbenike za učenike 3, 4, 5. i 6. razreda, a sve to je prošle godine dobilo njih 67 hiljada u glavnom gradu.

Grad Novi Sad je, i ove godine obezbedio sredstva u Budžetu za nabavku besplatnih udžbenika za učenike prvog razreda osnovnih škola, kao što je to bio slučaj i prethodne tri godine. Pravo na besplatne udžbenike imaće oko 4000 đaka prvaka, odnosno svi oni koji udžbenike nisu obezbedili preko konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Opština Ruma ove godine svim đacima od prvog do osmog razreda koji pohađaju školu na teritoriji rumske opštine poklanja udžbenike. Za ukupno 3.600 đaka obezbeđeni su kompleti udžbenika. Takođe, javni prevoz će biti besplatan za sve đake osnovnih i srednjih škola.

“Ovo je dobra praksa, i na ovaj način olakšava se polazak u prvi razred đacima, ali i njihovim roditeljima.

Zahtevam da se budžetom za 2023. godinu predvide sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, kao I da se novac koji su roditelji dali za udžbenike za školsku 2022/2023. godinu nadoknadi u punom iznosu”, rekao je Stanković.

Ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija, jer su najmlađi naš najveći potencijal, zaključio je niški odbornik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. О чему прича овај човек ?!.
    Како нешто што је предвиђено буџетом може бити бесплатно ? . Ништа није бесплатно !
    До када ће се користити социјалним триковима ?!.
    Шармер без покрића !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com