Društvo

Počela izgradnja Naučno-tehnološkog parka površine 14.000 kvadrata

Na platou pored Elektronskgo fakulteta na Gradskom polju počela je danas izgradnja Naučno-tehnološkog parka površine 14.000 kvadrata.

Kamen temeljac Naučno-tehnološkog parka postavili Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović, direktorkа Evropske investicione bаnke zа Zаpаdni Bаlkаn Dubrаvkа Negreć i rektor niškog Univerziteta Dragan Antić.

Ministar prosvete je ovom prilikom izjavio da je projekat izgradnje Naučno-tehnološkog parka vredan oko 10 miliona, a dodatnih milion evra biće obezbedjeno za opremu.

“Biće to jedini tehnološki park koji će u startu dobiti kvalitetnu i savremenu opremu za inovativna istraživanja. Izgradanja počinje sada, a završava se za 14 meseci”, kazao je Šarčević.

Prema njegovim rečima ulaganja u naučno-tehnološke parkove u Nišu, Beogradu i Novom  Sadu dostižu 100 miliona evra.

“Spona obrazovanja, nauke i privrede, dovodi do one srećne kombinacije da su tehnološka znanja u funkciji razvoja društva tako da mladi svoju šansu vide ovde”, rekao je Šarćević.

Direktorkа Evropske investicione bаnke zа Zаpаdni Bаlkаn Dubrаvkа Negre istakla je na polaganju kamena temeljca da ta banka podržava odluku Vlade Srbije da ulaže u nauku i istraživanja da bi oni koji su najvredniji, najpametniji i najškolovaniji ostanu u zemlji i doprinesu da postane lider u regionu.

“Naučno-tehnološki park u Beogradu je završen, u Novom Sadu se završava. Uskoro će početi izgradnja Biosensa. To je lider u digitalizaciji u poljoprivredi Srbije ne samo u regionu već i u Evropi”, izjavila je Negre.

Rektor niškog Univerziteta Dragan Antić izjavio je da će Naučno-tehnološki park činiti jedinstvenu celinu sa inovacionim centrom na Univerzitetu i Start-ap centrom na Elektronskom fakultetu.

“Ovim se sprovodi dugogodišnja ideja da se inovativna znanja transferišu u inovativne proizvode i usluge”, rekao je Antić.

On je istakao da je na ulazu u Niš nekada pisalo “Dobrodošli u grad elektronike”, a ubuduće će bi trebalo da stoji natpis “Dobrodošli u grad znanja i novih tehnologija”, izjavio je Antić.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je da se izgradnjom NTP-a ispunjava obećanje koje Vlada Srbije dala prilikom sedmodnevnog boravka u Nišu pre dve godine.

“Vlada Srbije je u poslednje dve godine uložila ogromna sredstva u Niš, u izgradnju novog Kliničkog centra, Start-ap centra, nove zgrade Elektronskog fakulteta i Naučno-tehnološkog parka”, rekao je Bulatović.

On je se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić na pomoći oko izgradnje Naučno-tehnološkog parka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com