DruštvoStari Niš

Najveće niško kupalište u selu Prosek nastalo još osamdesetih godina prošlog veka (FOTO)

Od svega tada napravljenog, ostao je samo mostić koji spaja obalu sa branom i još uvek odoleva zubu vremena

Osamdesetih godina sada već prošlog veka jaz kod sela Prosek bio je omiljeno kupalište, kako meštana, tako i svih Nišlija. Spas od letnjih vrućina mnogi su pronalazili u Nišavi, a kako je taj deo reke izgledao i kako je vremenom uništen, seća se Saša Milojković iz sela Prosek.

Saša Milojković

“Jaz nije od juče i zaštitni je znak Proseka odavno. Posledica je vodenog toka i u nastavku je čuvena vodenica sa devet kamenova, najveća na toku reke Nišave, ali je i ona sticajem okolnosti zapuštena. Ovim delom gospodari bezbroj vlasnika i kada bi se oni zainteresovali, sve bi bilo sređeno. Osamdesetih godina je jaz bio betoniran što je bila Meka za kupače, jer je važilo za najlepše niško kupalište“, počinje priču Milojković.

Kako su se potrebe za vodom u Nišu povećavale, betonska brana je na dva mesta dignuta u vazduh sa ciljem da se veća količina vode dovede u grad i da se postave veće cevi, dodaje.

„Trebalo je da se nakon okončanja radova zatvore te rupe na brani, ali se to desilo samo na nižem delu jaza, dok je deo koji je bio kupalište prepušten zubu vremena. Jake bujice su učinile svoje i sve je uništeno“, kaže Saša Milojković koji pripada generaciji koja je na jazu provodila leta.

Na obalama Nišave u selu Prosek mnogo je mladih kampovalo, pa odlazak na more tokom leta nije bio prioritet. Sviralo se i pevalo uz gitaru, raspaljivao roštilj i u reci hladili sokovi i pivo. Milojković kaže „to je bilo u srećnija vremena“.

Foto: Olivera Sašek Radulović, ilustracija

Početkom dvehiljaditih bilo je pokušaja da se najlepše kupalište u okolini Niša revitalizuje. Podignuta je brvanara – bife, gde su kupači mogli da popiju hladan klaker, a postojao je i mali mobilijar za decu.

Napravljen je i most, kako bi se sa obale lakše došlo do jaza. Od svega tada napravljenog, ostao je samo mostić koji spaja obalu sa branom i još uvek odoleva zubu vremena.

Foto: Olivera Sašek Radulović, ilustracija

Kupalište na jazu je, po rečima Milojkovića, žrtvovano i zarad Zavojskog jezera.

U letnjim mesecima, planski ili neplanski, u Nišavu se pušta izuzetno hladna voda iz ovog jezera koja utiče i na vodostaj reke, a odbija potencijalne kupače. Ribolovci kažu da zbog stalne promene vodostaja ribe gotovo i da nema.  Ovaj problem na  reci postoji na potezu od Pirota do sela Prosek, pa raj na zemlji koji građani pamte, nažalost, trenutno ne izgleda kao raj.

Foto: Olivera Sašek Radulović, ilustracija

Na Nišavi koja je i dalje jedina velika niška reka, sredinom jula, usred velikog toplotnog talasa kada su tempreature i do 40 celzijusovih stepeni, nažalost više nema kupača.

Foto: Olivera Sašek Radulović, ilustracija

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Oj, Nisavo, vodo plovna, tvoji vali nose …
    Na dnu reke Nisave, mnoga g…. borave !
    Koga briga za Nisavu,koga briga za narod iz Nisa a i njih briga za sebe i svoje porodice ! Ziveli, preziveli !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com