Kultura

Pisac koji rasvetljava stradanja Srba

Grigorije Božović je pripovedač i putopisac,  čija su dela i stvaralaštvo dugo bili zabranjeni. Za štampanje njegovih  Sabranih dela, Zavod za udžbenike Srbije dobio je međunarodnu nagradu na Beogradskom sajmu, a objavljivanje knjige proglašeno je izdavačkim poduhvatom godine.

Delo Grigorija Božovića, štampano na 2.800 stranica, prvi put je čitaocima stavljeno na uvid, posle višedecenijske zabrane izrečene ovom piscu.  Knjiga je ugledala svetlo dana zahvaljujući izdavaču, Zavodu za udžbenike Srbije i priređivaču mr Jordanu Ristiću.

Grigorije Božović je pisac bogate i tragične biografije. Za života je objavio oko 120 pripovedaka i oko 130 putopisa. U Sabranim delima Božovića nalazi se dve trećine za života neobjavljenih tekstova. On se bavi starim srpskim temama. Stara i Južna Srbija su prefekt njegovog spisateljskog rada.

“U celokupnom stvaralačkom opusu, verski i nacionalni odnosi, tragično stradanje Srba na Kosovu i Metohiji i staroj Srbiji, imaju primat”, kaže mr Jordan Ristić, priređivac Božovićevih sabranih dela.

Mr Jordan RistiĆ, priređivač

Posle prve dve pripovetke, koje su se našle u izboru Gojka Tešića u “Utuljenoj baštini” i “Izabranih dela” koje je objavilo prištinsko “Jedinstvo” 1990 godine, Grigorije Božović se našao u žiži javnosti. Podsećamo da je list Politika objavila Monografiju 1904–1984 godina, a Grigorija Božovića kao najplodnijeg saradnika Politike nema na spisku redakcije ovog lista. Kada su se njegova dela pojavila 1990, odmah su postala kulturni događaj godine. Danas se Grigorije Božović rado čita i nikome ne smeta.

Kamo sreće da se Božvić ozbiljnije proučavao. Do svega, što nam se danas događa, možda ne bi ni došlo. Sa svojom biografijom, u periodu u kojem je živeo, on je zasmetao i 4 januara 1945.godine, kada je tragično pogubljen, bez odluke suda. Porodica nikada nije dobila presudu. Rehabilitovan je, a u njegovoj rehabilitaciji učestvovala je i moja malenkost, pored Marinka Božovića, njegovog sinovca i Miladina Raspopovića. Mi smo u sudu u Beogradu, kao svedoci, učestvovali u procesu u kojem je rehabilitovan, ističe govoreći o životu Grigorija Božovića priređivač njegovih dela Jordan Ristić.

Ogromnu građu, koju čini preko 660 pripovedaka i putopisa nije bilo nimalo lako prikupiti, a smestiti je u samo šest knjiga bilo je još složenije. Sve to priređivaču, međutim, nije bilo teško jer se bavio velikim jezičkim znalcem koji bogati srpski književni jezik. On predstavlja novinu u srpskoj pripovedačkoj i putopisnoj prozi, kaže Jordan Ristić, podsećajuci da je Zavod za udžbenike zbog toga dobio međunarodnu nagradu za izdavački poduhvat godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com