Sport

Petorica planinara popela se na Akonkagvu, njviši vrh masiva Abda Južne Amerike

Pod vođstvom Zorana Pavlovića Paće iz Predejana, uspešno je izvedena ekspedicija na vrh Akonkagva (6962 m), u Argentini, najviši vrh masiva Abda, Južne Amerike, južne i zapadne polulopte planete Zemlje.

Na Akonkagvu su se popila petorica planinara. Osim Zorana Pavlovića Paće, jug Srbije imao je još jednog predstavnika na ekspediciji, bio je to Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva “Preslap” iz Niša. Miroslav je na Akonkagvu istakao i zastavu Grada Niša i zastavu Narodnog pozorišta Niš.

 

“Ekspedicija je bila izuzetno naporna”, ističu planinari i dodaju da su njihve aktivnosti počele prelaskom dugačke pustinje doline Horkones. “Prvi aklimatizacioni uspon i izveden je do Plaze Francija na 4100m. Bazni kamp bio je Plaza de Mulas na 4350 m. Odavde su izvedeni aklimatizacioni usponi prema starom kampu Nido de Kondores (5250 m) i novom Nido de Kondores (5560 m). Potom je ekipa sišla nazad u bazni kamp, te se popela na vrh Bonete (5077 m).”

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Konačno, odlučujući pohod ka Akonkagvi krenuo je 13. februara. Planinari su prespavali u šatorima na novom Nidu de Kondores. Narednog dana, otišli su u kamp Kolera na 5970 m, odakle su krenuli na Akonkagvu.

“Uslovi su bili veoma teški. Jak vetar, hladnoća i nedostatak kiseonika skoro su onemogući bilo kakav napredak. Završna etapa dugačka je samo 2700 metara, ali je bilo potrebno čak 8 sati i 45 minuta za njen prelazak. Trasa je vodila preko Indepedencije na 6300 metara, Traverse na 6400 metara i strme i opasne Kanalete od 6500 do 6800 metara. Kanaleta je skoro potpuno iscrpela planinare, ali su uspeli da je savladaju i popnu se do željenog cilja”.

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

U ekipi Zorana Pavlovića Paće, bili su: Miroslav Dokman, Dejan Milojević, Sašo Paligora, Dragan Tadić i Predrag Lučić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com