Sport

Nišlija u ekspediciji koja kreće da osvoji Akonkagvu, najviši vrh Južne Amerike

Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva „Preslap“ i službenik Gradske uprave Grada Niša – Službe za javne nabavke, ima priliku da postane četvrti Nišlija koji je zakoračio na Akonkagvu. Na najviši vrh Južne Amerike su se popeli pokojni Zoran Miletić, zatim Slobodan Gejo, i Igor Radosavljević.

Pod vođstvom Zorana Pavlovića Paće iz Predejana, od 28. januara do 22. februara 2020.godine, biće izvedena ekspedicija na vrh Akonkagva (6962 m), u Aregentini, najviši vrh planinskog masiva Andi, najviši vrh Južne Amerike, i istovremeno najviši vrh južne i zapadne polulopte planete Zemlje.

fotografije sa ekspedicije Zorana Pavlovića Paće na Akonagavi, izvedene 2019.godine

Na ekspediciji će učestvovati šestorica planinara iz Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije. Srbiju će, pored Zorana Pavlovića Paće, predstavljati još i Dragan Tadić, Dejan Milojević i Miroslav Dokman, iz Hrvatske, put Akonkagve kreće Predrag Lučić, a Sašo Paligora je predstavnik Severne Makedonije.

“Ekspedicija na Akonkagvu je izuzetno zahtevna, kako fizički, tako i psihološki. Potrebna je vrhunska priprema svakog učesnika ponaosob, a izazovi će planinare dočekati odmah po dolasku u Argentinu. Naime, prvi aklimatizacioni usponi biće obavljeni po izuzetno toplom vremenu, sa temeperaturom iznad tridesetog podeoka. S druge strane, završna etapa biće izvedena u uslovma večite zime, gde se temperature spuštaju i do blizu minus četrdeset stepeni, uz udare olujnih vetrova, i razređenim vazduhom, sa količinom kiseonika koja je više nego duplo manja u odnosu na nadmorske visine srpskih gradova”, objašnjava Miroslav Dokman.

fotografije sa ekspedicije Zorana Pavlovića Paće na Akonagavi, izvedene 2019.godine

Na predstojećoj ekspediciji, aklimatizacioni usponi obaviće se od sela Horkones (2600 m) do prvog kampa Кonfluencija (3300 m), pa do kampa Francija na 4000 metara, potom se ide ka baznom kampu Plaza de Mules na 4200 metara, ističe Dokman.

U baznom kampu, ekspedicija Zorana Pavlovića biće smeštena u velikom šatoru koji obezbeđuje logistička agencija iz Argentine. Međutim, u višim kampovima, kao što su Nido de Кondores na 5300 metara i Кolera na 5900 metara, naši planiari spavaće u šatorima koje će, zajedno sa svom opremom i namiranicama, izneti na svojim leđima.

fotografije sa ekspedicije Zorana Pavlovića Paće na Akonagavi, izvedene 2019.godine

U najvišem delu planine, učesnici ekspedicije topiće sneg i led kako bi obezbedili vodu za piće. Najveće opasnosti upravo će vrebati u ovom delu, zbog vremenskih uslova i stalne borbe sa vetrovima i hladnoćom i potrebe da se organizam očuva spremnim za konačan uspon. Očekuje se da će se na sam vrh, ekspedicija uputiti između 10 i 13.februara.

fotografije sa ekspedicije Zorana Pavlovića Paće na Akonagavi, izvedene 2019.godine

Svi učesnici ekspedicije izuzetno su iskusni, i već su učestvovali na ekspedicijama na Elbrusu, najvišem vrhu Evrope, na Mon Blanu i ostalim vrhovima Alpa, na Кilimandžaru, popeli su se na većinu planina Srbije i Balkanskog poluostrva.

Nišlija Miroslav Dokman na ekspediciju nosi svečanu zastavu Grada Niša, koju je već isticao na planini Fudži u Japanu i na Mon Blanu, najvišem vrhu Alpa. Dokman tvrdi da će učešće na ekspediciji na Akonkagvi, za njega biti vrhunac dugogodišnje i bogate sportske karijere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com