Sport

PAK “Mosor” u usponu na vrhove Rile

Proteklog vikenda u organizaciji Planinarsko-alpinističkog kluba “Mosor” uspešno je izveden uspon na više vrhova istočnog dela planine Rile u Bugarskoj. Ovo je prvi put da neki od klubova Srbije održi masovnu akciju u ovom delu Bugarske.

Na akciji je učestvovalo 24 planinara a interesantan je podatak da je na ovoj, itekako zahtevnoj akciji, većinu činio ženski deo.

Uspon je krenuo sa prelepog, najvišeg veštačkog jezera u Bugarskoj, Belmeken.

“Na samom početku odvojili smo se u dve grupe gde je jedna grupa išla direktno na vrh Belmeken visine 2626m a druga grupa se odlučila da ide na mnogo jači uspon do vrha Ostrec 2647m a potom grebenski jednim delom potpomognuti sajlom zbog veoma strmog i tehnički težeg terena do Ravnog vrha i na kraju do Belmekena. Grupa je ukupno prešla 20 km i visinsku razliku od skoro 2000 m.” kažu iz Mosora.

Zadnji deo staze iako pod klekom, vodom i blatom nije predstavljao problem planinarima pa su u isto vreme obe grupe stigle do početne tačke u popodnevnim satima.

Organizatori i vodiči na stazi bili su Marko Milošević i Ivana Đoković. Tehnički zahtevniju stazu su vodili iskusni planinari Slaviša Ivanović, Vladan Milošević i Vladislav Cenić koji iza sebe imaju najviše vrhove Evrope.

“Mosor” će kao i prethodnih godina nastaviti praksu organizovanja grebenskih planinarskih akcija na manje poznatim ali itekako lepim planinama na Balkanu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com