Magazin

OVE NEDELJE “KRVAVI MESEC”: Najduže totalno pomračenje Meseca u ovom veku

Za ovu nedelju nebeska mehanika “pripremila” je totalno pomračenje Meseca, i to najduže u ovom veku.

Pomračenje počinje 27. jula u 19,14 sati po našem vremenu i trajaće sve do subote u 1,28 sati. Totalno pomračenje Meseca počinje u 21,30 i trajaće do 23,13 . Maksimu pomračenja nastupiće u 22,21 sati, a tada će se Mesec nalaziti otprilike u pravcu jugo-istoka, kaže Milan Milošević iz Astronomskom društva “Alfa” u Nišu.

Povodom totalnog pomračenja Meseca, Astronomsko društvo “Alfa” će u četvrtak organizovati naučno-popularno predavanje, a u petak posmatranje iz opservatorije na krovu PMF-a.

Milan Milošević, Astronomsko društvo “Alfa”

“Mnogima je verovatno već poznato da se pomračenja dešavaju onda kada se Mesec, Sunce i Zemlja nađu na istoj pravoj. Mesec se pomrači kada uđe u Zemljinu senku. Ova senka ima oblik konusa pošto je svetlosni izvor, Sunce, mnogo veći od naše planete. Senka je u proseku duga 1,4 miliona kilometara, a na srednjoj razdaljini Meseca od Zemlje ima prečnik od oko 9 hiljada kilometara. U senku Mesec može ući samo u vreme punog Meseca, ali ne uvek”, objašnjava Milan Milošević.

Totalno pomračenje je period u kome se ceo Mesec nalazi u senci Zemlje. Pomračenje završava izlaskom iz polusenke. Golim okom vidljiv deo pomračenja je period od početka do kraja delimičnog pomračenja.

“Za razliku od potpunog pomračenja Sunca, koje je moguće videti samo sa uskog područja totaliteta, pomračenje Meseca vidljivo je gotovo sa cele zemljine polulopte na kojoj je tada noć. Tok pomračenja odvija se relativno sporo pa se u događaju može uživati i po nekoliko sati”, dodaje Milošević.

Naš sagovronik dodaje da će se ove nedelje dogoditi najduže totalno pomračenje Meseca u ovom veku.

“Najduže totalno pomračenje nastaje ako se trenutak punog Meseca poklopi sa totalnim pomračenjem i najduže može trajati 1 sat i 44 minuta. Ceo tok pomračenja, od ulaska do izlaska iz polusenke tada traje više od pet sati. U petak, 27. jula pun Mesec će nastupiti u 22,20, a maksimum pomračenja u 22, 21 sati, pa će ovo totalno pomračenje trajati 1 sat i 43 minuta”.

Iako je pomračenje Meseca vrlo zanimljiva pojava ono, za većinu ljudi, nije atraktivno kao pomračenje Sunca. Međutim, jedna pojava koja nastaje tokom pomračenja je vrlo atraktivna i privlači pažnju mnogobrojnih posmatrača.

“Za razliku od Sunca, koje tokom pomračenja potpuno nestane, tokom pomračenja Meseca on ne nestaje potpuno već često njegova boja postaje tamno crvena. Isti procesi koji boje nebo naše planete u plavo “kradu” fotone plave svetlosti i kroz atmosferu naše planete i do Meseca stiže najviše fotona crvene svetlosti. Kao posledica ovog rasejavanja plave svetlosti u senci koju naša planeta baca ima više fotona crvene svetlosti i Mesec postaje crven. Primećeno je da izgled i nijansa Zemljine senke na Mesecu i njihova promena u toku pomračenja zavise od sastava atmosfere, ali i od Sunčevih aktivnosti. Ova pojava je zbog boje dobila naziv “krvavi” Mesec i dešava se tokom svakog totalnog pomračenja”, objašnjava Milan Milošević.

U noći pomračenja, isto kao i tokom drugih noći u ovom periodu, na nebu će biti vidljivo još nekoliko zanimljivih pojava. Neposredno posle zalaska Sunca na zapadu će sijati Venera, Jupiter i Saturn nalaziće se otprilike na jugu – jugozapadu, a Mars, koji će se takođe 27. jula naći u opoziciji, biće najsjajniji od 2003. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com