Društvo

Osnovica varijabilnog dela PROMENLJIVA KATEGORIJA!

U mejlu koji je stigao u redakciju Niških Vesti, čitalac je poslao 13 mesečnih računa JKP Objedinjena naplata  na kojima se vidi da je osnovica za obračan varijabilnog dela računa za daljinsko grejanje varirala od ranijih 3,91 do 5,40  dinara po kilovatčasu. Ovaj čitalac se zapitao da li je Gradsko veće odobrilo sve ove cene i da li je stvarno tako drastično skočila cena energenata?

“U mail-u vam šaljem 13 računa Objedinjene naplate sa uokvirenim cenama
varijabilnog dela grejanja gde se skoro ni jedan mesec ne slaže sa
cenom predhodnog meseca. Nisam siguran da se cena gasa toliko
drastično menjala da bi se cene korigovale iz meseca u mesec i ne znam
da li je Gradsko veće odobravalo ovakve skokove i padove cene
varijabilnog dela grejanja,” napisao je čitalac Niških Vesti.

Početkom oktobra 2016. godine, Toplana je predložila povećanje cene grejanja za sezonu 2016/2017. godina, a Gradsko veće nije usvojilo odluku da se poveća cena fiksnog dela za 1,5 dinar odnosno sa 28,26 na 29,88 dinara po metru kvadratnom.

Gradsko veće je tada dalo je saglasnost na odluku da varijabilni deo bude 5,21 dinara po kilovatsatu, koji je do tada  bio 3,91 dinara, što je poskupljenje cene grejanja od 30 odsto.

Međutim, na računima koje je poslao čitalac, vidi se da je od decembra 2015. godine do januara 2017. osnovica za izračunavanje varijabilnog dela računa bila veća i pre donošenja odluke Gradskog veća o povećanju.

Primera radi, u maju 2016. godine osnovica je bila 3,91 dinar po kilivatsatu toplotne enrgije, u aprilu 4,64, martu 4,69, februaru 4,82, junu 4,63, a u oktobru opet 3,91. Najveći rast varijabilni deo je imao na januarskom računu iz 2017. godine , kada je iznosio 5,40 dinara po kilovatsatu toplotne energije, što je ,030 više u odnosu na cenu koju je odborilo Gradsko veće na sednici u oktobru 2016. godine.

Da podsetimo, na sednici u oktobru prošle godine je  dodato i da cena varijabilnog ubuduće može buti i viša i niža u zavisnosti  od cene energenata, pa je moguće da se u toj odluci može naći odgovor zašto je Toplana obračunavala veću osnovicu, defakto i pre zvaničnog odobrenja Gradskog veća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com