Društvo

Osnovci su shvatili da nauka nije babaroga!

Osnovna škola „Učitelj Tasa“ je pred prolećni raspust organizovala Festival nauke gde su se družile prirodne i društvene nauke, muzika, matematika, fizika, biologija, geografija i drugi predmeti. Cilj Festivala je da deca pokažu svoje inovacije, kreativnost, da se druže, da povežu predmete,  da sarađuju deca ali i kolege, kazala je Radmila Krstić, direktorka OŠ „Učitelj Tasa“ i dodala da je njihova ideja u školi da ovaj Festival zaživi i da to bude nešto kao „Nauk nije bauk“, ali da se sva dešavanja odvijaju u najstarijoj niškoj školi.

„Ove godine smo pozvali i đake drugih škola da budu naši  gosti. Neke škole su se  odazvale, neke ne, ali se nadamo da će iduće godine biti više dece iz više škola. Učestvuju deca  od petog do osmog razreda i ima ih oko 200“, dodaje Radmila Krstić.

Milena Mladenović, učiteljica OŠ “Učitelj Tasa“ je, u neku ruku, bila pokretač cele ove ideje, a vetar u leđa su joj dala deca koja su nauku prihvatila kao zabavu, ali i način da bez opterećenja i stresa nauče nešto novo. Ona kaže da je veliki broj učenika iz OŠ „Učitelj Tasa“ bio zainteresovan za Festival „Nauk nije bauk“ ali nisu svi dobili priliku da učestvuju na ovom festivalu, pa su u školi odlučili da oni sami pokrenu sličnu manifestaciju i tako svi učenici dobiju šansu da pokažu šta znaju i umeju i koliko su kreativni. Organizovana je i radionica u kojoj učenici učenicima govore o tome  sta je svetlost, šta su svetlosni talasi, prave holograme i na  interesantan način uče o 3D slici.

Foto: V.P.

„Ima dosta postavki iz biologije gde učimo o telu, o najvećim našim organima , gde deca saznaju da je to koža, ali i kako da sačuvamo  zdravlje“, kaže Milena Mladenović. „Deca dosta pričaju i o ekologiji i to su povezali sa biologijom i geografijom. Imamo  i klasičnih postavki učenika mlađeg uzrasta  koji su izašli sa tim  da prikažu vulkan, ali kada vidite kakve su to postavke, kakvi su to vulkani, kako sve to izgleda, koliko su truda oni u sve to uložili  onda vam nije ni krivo što je to neki eksperiment koji je već prikazan na jutjubu. Prosto vam je drago kada vidite da imate motivisanu decu  koja dele  ono što znaju. Na prvom mestu po interesovanju je kod dece, ipak, robotika, ali ima dosta i drugih eksperimenata koji pokazuju koliko nauka može da bude interesantna“.

Mihajlo Petrović , učenik OŠ „Učitelj Tasa“ je sa svojim drugaricama i drugovima pokazao šta sve može da se uradi sa roborima i koliko su oni „poslušni“.

„Robotika nas sve zanima i za ovaj festival smo se pripremali timski. Zanimljivo je družiti sa robotima, a oni se ponašaju onako kako smo ih mi programirali. Ovo su roboti m-botovi. Jedan od njih je programiran tako da stane kada stigne do crne trake, a drugi da se vrati“, objašnjava Mihajlo. I zanimljivo deluje u svakom slučaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com