Društvo

ŠKOLE U NIŠU OBELEŽILE ŠKOLSKU SLAVU SVETOG SAVU: “Učitelj Tasa” obeležio i 189 godina od osnivanja

Škole u Srbiji i Nišu su sečenjem slavskog kolača i priredbama učenika obeležile školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. U Osnovnoj školi “Učitelj Tasa” bilo je posebno svečano jer se uz školsku slavu proslavljala i godišnjica škole, odnosno 189 godina od osnivanja škole.

Slavski kolač je presakao, u sasluženju sveštenika iz Saborne crkve, vladika niški gospodin Arsenije, a učenici su za njega i ostale goste pripremili bogat kulturno-umetnički program u duhu Svetosavlja. Gosti OŠ “Učitelj Tasa” ovom prilikom su bili predstavnici Ministarstva prosvete, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, Školske uprave u Nišu, kao i predstavnici grada, lokalnih jedinica, direktori osnovnih i srednjih škola, đački roditelji.

“Za nas je ovaj dan izuzetno važan jer danas sečenjem slavskog kolača obeležavamo školsku slavu, Savindan, zajedno sa učenicima, nastavnicima, roditeljima i prijateljima škole, ali danas obeležavamo i Dan škole koji je, takođe, za našu školu od posebnog značaja jer je to naš 189 rođendan i već sada se pripremamo da iduće godine na dan školske slave obeležemo veliki jubilej, 190 godina postojanja najstarije škole u Nišu”, kazala je Radmila Krstić, direktorka OŠ “Učitelj Tasa”.

Ona je dodala da im je u školi svima posebno drago da imaju tu čast da slavski kolač preseče vladika niški gospodin Arsenije.

Vreme slave je kada se počinje novi “životni krug” i kada se prave planovi za budućnost.

“Naša škola prati sve novine u obrazovanju, kako one tehničke tako i promene koje u nastavnim planovima i programima”, dodala je Radmila Krstić. “Posebnu pažnju poklanjamo digitalizaciji i u svakoj našoj učionici, a da nije namenjena nastavi informatike, ima računar ili laptop. Deca prelaze na digitalni nastavu i mi se trudimo da to pratimo na adekvatan način”.

Škola učestvuje i u mnogim projektim, a jedan od njih je “Dečija prava”. U okviru ovog projekta učenici ove škole su nedavno boravili u Švajcarskoj.

Deca ove škole rado govore ali i sve znaju o Svetom Savi.

“Sveti Sava se pre nego se zamonašio zvao se Rasto Nemanjić”, kaže Teodor.

Petra je učenica drugog razreda i član je folklorne sekcije. Raduje se nastupu u čast Svetog Save.

“Drago mi je da smo danas svi ovde zajedno i proslavljamo školsku slavu na ovako lep način”, dodaje Petra, a njena drugarica iz razreda Nata ističe da je današnji dan jako važan jer je ovaj dan posvećen Svetom Savi koji je na ovaj dan preminuo.“On je mnogo značajan za škole jer je delio puno znanja i puno saveta i zahvaljujući njemu mi danas imamo škole”, dodaje ova osmogodišnjakinja.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, 1990-ih godina ponovo se vraća kao školska slava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com